Zásilky nalezené v Břeclavi budou doručeny v květnu

Břeclav - První z poštovních zásilek, které byly před měsícem nalezeny pohozené v areálu železničního nádraží v Břeclavi, dostanou jejich adresáti v polovině května. Dohromady bylo nalezeno 39.260 dopisů z let 2001 až 2006, přičemž adresátům bude doručeno jen 25 tisíc zásilek. Bezmála 3300 dopisů bylo otevřených, převzala si je tedy policie. Dalších 11 tisíc zásilek bylo v natolik špatném stavu, že musely být zničeny. Byly rozpuštěny ve vodě a použity k výrobě kartonu.

Dopisy, které budou dodatečně rozeslány adresátům, naplnily 71 pytlů. O jejich dekontaminaci se na radu hygieniků postará Technické muzeum v Brně. „Má bohaté zkušenosti v této oblasti,“ uvedl Mravinac. Muzeum například pracovalo na obnově písemných materiálů poškozených při ničivé povodni z roku 2002 v Praze.

Mluvčí zdůraznil, že pošta je povinna dodat zásilky ve zdravotně nezávadném stavu. Dopisy budou ošetřeny ve speciálním etylenoxidovém sterilizátoru. Zařízení je podle něj schopno dekontaminovat tři pytle denně. Práce potrvá asi tři týdny.

Pak bude všech 25.016 zásilek převezeno do společnosti Post Servis v Českých Budějovicích. Ke každé z nich bude přibalen omluvný dopis, bude vložena do nové obálky a zaslána původnímu adresátovi. Post Servis je schopen odeslat 3500 těchto zásilek denně. „Vše se samozřejmě bude dít tak, aby nebyli nijak poškozeni ostatní klienti Post Servisu,“ zdůraznil mluvčí.

Co bude se 3300 dopisy, které neznámý pachatel otevřel, je na policii. Lze předpokládat, že je kriminalisté zadokumentují a pak předají zpět České poště k dodatečnému zaslání.