Policisté zlikvidovali drogový gang s obrovskou varnou pervitinu

Ostrava - Ostravský protidrogový tým Toxi zlikvidoval počátkem dubna drogový gang, který měl jednu z největších varen pervitinu v zemi. Policisté ji objevili při domovních prohlídkách v Ostravě a Opavě. Z výroby drog obvinili zatím pět osob. Skupina si prodejem drog přišla na nejméně milion korun. Novinářům to oznámil vedoucí skupiny Toxi Jiří Kopeček.

Policisté gang sledovali od září loňského roku a odhadují, že denně mohl prodat pervitin za zhruba 50.000 korun. Zboží dodával několika desítkám dealerů. Výrobky končily hlavně v centru zábavy v ostravské Stodolní ulici, ale drogy se prodávaly i na čerpacích stanicích na Karvinsku a Opavsku.

Během domovních prohlídek se podařily odhalit dvě varny pervitinu, ale také 50 gramů pervitinu za zhruba 100.000 korun, 800 kusů extáze za 150.000 korun, marihuanu a chemikálie určené k výrobě drog. Ze zadržených látek by bylo možné vyrobit pervitin za přibližně 600.000 korun.

Pervitin je typicky česká droga. Je po ní ale poptávka i v Německu, Rakousku nebo v Anglii. Její výroba se tedy poslední dobou podle policie stává vysoce organizovanou a zapojují se do ní i cizinci.

Povzbuzující pervitin byl poprvé vyroben v roce 1899 v Japonsku. V Československu se legálně vyráběl během druhé světové války pro vojáky wehrmachtu a jednotky SS. Vyvážel se také do tehdy spřáteleného Japonska pro sebevražedné piloty kamikadze. Po válce byla výroba utlumena.

Nelegálně se začal „vařit“ na počátku 80. let. Tehdy se užíval především v malých uzavřených komunitách. Základní látkou pro jeho výrobu byl lék na kašel Solutan. Když se lék začal vydávat pouze na předpis, objevil se další zdroj. V Roztokách u Prahy byla tehdy největší továrna na výrobu efedrinu v Evropě. Právě z ní se lék kradl. Po uzavření továrny se zdrojem pervitinu staly volně prodejné léky obsahující pseudoefedrin.

Loni se prodaly asi čtyři miliony balení léků, které obsahovaly pseudoefedrin. Podle odhadů České lékárnické komory je asi 80 procent z tohoto množství, tedy zhruba 3,2 milionu, zneužíváno k výrobě pervitinu. Pervitin se vyrábí jak v menších laboratořích z nižšího počtu léků, tak ve velkém. Počet varen se za posledních sedm let zvýšil dvacetkrát. Loni jich policie odhalila 388. Pseudoefedrin obsahuje například Modafen, Nurofen stop grip, Panadol plus grip a Paralen plus.