Rekonstrukce děčínského hlavního mostu omezí dopravu na 30 měsíců

Děčín - Část děčínského mostu na silnici I/13 se bude příštích 30 měsíců rekonstruovat. Omezení dopravy, která bude svedena jen do dvou pruhů místo dosavadních čtyř, začne ale nejdříve v červnu, a to po skončení opravy druhého děčínského mostu. Na dnešním slavnostním zahájení rekonstrukce to řekl novinářům děčínský primátor Vladislav Raška.

Oprava již nevyhovující pravobřežní estakády mostu má skončit v roce 2010, celkové náklady si vyžádají téměř půl miliardy korun. Opravovat se budou dvě části v celkové délce více než dva kilometry. Na mostě se budou opravovat dilatační spáry a římsy, v mostní konstrukci jsou na několika místech dutiny a trhliny vinou dříve používaného nekvalitního betonu. U části mostu se také vystaví nové protihlukové stěny. Část hlavního děčínského mostu, který je starý více než 20 let, již byla rekonstruována před několika lety, nyní se bude dokončovat poslední část.

Město Děčín si pokračování oprav přálo už delší dobu. „Je to pro nás nejdůležitější priorita, most spojuje životy lidí na pravém a levém břehu Labe,“ řekl Raška. Podle něj to motoristům jistě přinese nějaké komplikace, doprava se ale výhledově ve městě zlepší. „Doufám, že tyto práce budou poslední a po dokončení rekonstrukce bude životnost mostu zajištěna minimálně na dalších 50 let,“ dodal Raška.

Most bude rekonstruovat sdružení firem Viamont DSP, JHP a Energetické a dopravní stavby. Investorem je Státní fond dopravní infrastruktury, který na rekonstrukci vyčlenil 226 milionů korun. Další peníze půjdou z evropského fondu Doprava a z úvěru od Evropské investiční banky.

Za velmi důležitou považuje rekonstrukci také Ústecký kraj. „Cítíme již zhruba více než rok vstřícnost ministerstva dopravy. To se odrazilo i v tom, že máme až do roku 2011 schváleno na 24 dopravních staveb 42 miliard korun,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Za nejdůležitější investici v kraji v oblasti dopravy považuje hejtman dokončení dálnice D8 a rozšíření rychlostní silnice R7 od Slaného směrem na Chomutov.

Tyršův most, druhé z děčínských přemostění Labe, se opravuje již od začátku dubna. Opravují se dilatační závěry ve vozovce i v chodnících, zábradlí a povrch chodníků. Most je na jedné polovině uzavřen, doprava je převedena do druhé poloviny a řízena semafory.