Právo: Katarská justice prince nikdy nestíhala, kauzu je možné znovu otevřít

Praha - Katarská justice prince Hámida bin Abdala Sáního za sex s nezletilými nikdy nestíhala. Kauza by se tak mohla vrátit zpět do Česka. Katarský princ byl totiž vydán do své vlasti pouze za podmínky, že bude souzen. Sání byl před třemi lety v Česku nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami. Informaci přineslo úterní Právo, které má k dispozici rozhodnutí katarského prokurátora.

Samotné rozhodnutí Kataru, které si Právo nechalo přeložit z arabštiny, má jen tři strany, a důvody, proč tamní prokurátor stíhání Sáního vůbec nezahájil, se podle Práva vešly do jediného odstavce. Katarský princ již byl údajně dostatečně potrestán tím, že strávil 11 měsíců v české vazbě a že jej soud prvního stupně odsoudil. Navíc byl opakovaně vyslýchán a k tomu prý Česká republika stejně žádala, aby trest pro Sáního nebyl v jeho rodné zemi vyšší než v ČR, píše Právo.

„Jako první mě zaráží už to, že v rozhodnutí, které jste mi předložil, prakticky vůbec není popsán samotný skutek, kterého se měl obviněný dopustit. Jak vnímám důvody Kataru, tak jsou pro mě osobně nedostatečné a neakceptovatelné,“ řekla Právu soudkyně Monika Křikavová, která měla případ před třemi lety na starosti.

Městský soud v Praze si rozhodnutí katarské strany ohledně zastavení trestního stíhání Sáního nechá přeložit a poté chce rozhodnout, jak bude v případu prince dále postupovat.

Člen katarské královské rodiny byl obvodním soudem nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke 2,5 roku vězení. Soud vynesl verdikt přesto, že tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru.

Soud a posléze i Městský soud v Praze konstatovaly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit. Sání byl propuštěn z vazby a odcestoval do Kataru.

Vydáno pod