Intenzita dopravy v Praze roste, od roku 1990 je trojnásobná

Praha - Intenzita dopravy v Praze stále roste, od roku 1990 do roku 2007 se zvýšil automobilový provoz téměř na trojnásobek. V metropoli se zvyšuje jak množství automobilů, tak počet kilometrů, které vozidla v hlavním městě ujedou. Navíc objem dopravy loni rostl rychleji než v minulých letech, uvedl člen dopravního výboru městského zastupitelstva Jiří Witzany (SNK ED). Zatímco v roce 2006 denně auta urazila zhruba 20,3 milionu kilometrů, loni to bylo téměř 21 milionů kilometrů.

Intenzita automobilového provozu tak vzrostla v roce 2007 o 3,2 procenta, vyplývá to ze zprávy Technické správy komunikací. Objem dopravy se měří průměrným počtem kilometrů, které ujedou všechna auta v metropoli za den. „Růst se oproti předcházejícím letům zvýšil, což je negativní signál, víme, že doprava je leckde za hranicí snesitelnosti,“ uvedl Witzany. Zastupitel také upozornil, že limity, co se týče kvality ovzduší a hlučnosti, jsou naplněny a někde i překračovány.

Doprava podle Witzanyho neroste v samotném centru města, tam už se totiž další auta nevejdou. Stále více aut ale projíždí takzvaným vnějším kordonem, což je pruh okolo centra. Patří sem například Holešovice nebo okolí Jižní spojky. V některých ulicích se provoz od roku 1990 zvýšil až čtyřnásobně.

„Myslím si, že městu chybí strategie, jak tento pokračující nárůst dopravy zastavit,“ dodal Witzany. Podle zastupitele je pro zklidnění dopravy v metropoli nejdůležitější vnější obchvat, vnitřní obchvat situaci naopak zhorší. Podle Witzanyho například nově budované tunely na Letné, které jsou součástí vnitřního okruhu, intenzitu dopravy uvnitř metropole zvýší.

Město se spoléhá na oba okruhy. Podle radního Radovana Šteinera (ODS) metropoli od kamionů pomůže vnější pražský okruh. Vnitřní bude sloužit pouze osobním automobilům. Doprava se v některých místech přesune do podzemních tunelů a obytné zóny od ní budou ochráněny. Množství aut v centru podle něj sníží také přesun magistrály za muzeum, při kterém komunikace přijde o dva jízdní pruhy. Místo nynějších tří v každém směru bude mít dva. „Řidiči budou moci centrum objet po městském okruhu a magistrála se stane městskou třídou,“ řekl už dříve Šteiner.

Vnitřní okruh má kromě Witzanyho i další odpůrce. Podle Michala Křivohlávka ze sdružení Oživení v zahraničí převažují případy, že výstavba kapacitních komunikací končí velkou dopravní zátěží. Městský okruh také vytvoří řadu míst, která budou chodci obtížně překonávat.

Chodcům by pomohla podle Křivohlávka redukce automobilové dopravy, to je možné docílit mýtným, zónami placeného stání nebo zužováním křižovatek a ulic. Další možností je podle něj časové znevýhodnění automobilové dopravy, například pomocí semaforů, kde bude déle svítit pro auta červená.

Trpělivost s projíždějícími auty ztratili obyvatelé domů v nejhlučnějších ulicích. Pražský magistrát čelí několika žalobám kvůli hluku z automobilového provozu. Úspěšní byli ve sporu obyvatelé pražské ulice 5. května. Městský soud v Praze nařídil hlavnímu městu, aby do jednoho roku snížilo hladinu hluku v bytech na 45 decibelů ve dne a 35 decibelů po 22:00. V Břevnově si u soudu stěžuje na hluk několik obyvatel z Patočkovy a Bělohorské ulice. Minulý rok se také na soud obrátili obyvatelé Barrandova, čekají na nařízení ústního jednání. Další žalobu na magistrát chystají také vlastníci bytů v ulici V Holešovičkách. Chtějí protestovat nejen proti nepřiměřenému hluku, ale i kvůli emisím.