Ministryně Stehlíková se omluvila za nešťastné výroky urážející Romy

Praha - Ministryně Džamila Stehlíková, která má na starosti mimo jiné národnostní menšiny, si v rozhovoru pro regionální deník Jesenicka a Šumperska posteskla, že Romové nemají vztah k nemovitostem, protože „věci, které mají, dostali příliš snadno“. Romy podle Stehlíkové zkorumpoval stát, který je vychoval k tomu, že když nebudou chodit do práce, tak přijdou k penězům, jako by pracovali. Za své výroky se dnes omluvila. Informaci přinesly Lidové noviny. Celý rozhovor naleznete zde.

„Za neúspěchy romských dětí ve škole stojí rodiče, kteří jim dovolují nechodit do školy, posílají je krást,“ řekla Stehlíková regionálnímu listu. Ministryně se nyní hájí, že věty zazněly v určitém kontextu. „Novinářka se ptala na negativní stránky, ne třeba na to, jak se mi líbí romské tance, a já jsem je nepopírala… Ve vyloučených lokalitách tyto jevy jsou. Rozhodně se to netýká všech Romů. Že to vyznělo jako zevšeobecňující hodnocení, mě mrzí,“ prohlásila.

Nešťastný výrok na adresu Romů padl loňský rok v květnu i z úst místopředsedy vlády Jiřího Čunka. Za slova o opálených Romech na něj chebský advokát Martin Čonka podal trestní oznámení. Do sporu proti Stehlíkové by ale podle svých slov nešel. „Výroky jsou to nešťastné. Zevšeobecňování mi vždycky vadí. Musí se ale vykládat podle toho, jak to člověk myslí. Paní ministryně to podle mě nemyslela špatně,“ řekl pro LN Čonka.

„Romské etnikum příliš zevšeobecňujeme a paušalizujeme. Musíme se naučit neukazovat pouze negativa, ale i pozitiva. Naše společnost na kladné zprávy o Romech není příliš zvyklá, což je i apel na média,“ reagovala na výrok Stehlíkové Stanislava Ondová z Občanského sdružení ROMEA.