Z přestavěných osobních aut zmizí po roce 2010 povinné mřížky

Praha - Osobní auta, která si podnikatelé nechávají přestavět na lehká užitková kvůli odpočtu DPH, zřejmě už koncem roku 2010 přijdou o pevnou mřížku, která odděluje kabinu od zavazadlového prostoru. Za dva roky začne platit nová směrnice pro tzv. evropské schválení typu vozidla, která by měla toto české specifikum odstranit. Vyplývá to z informací Svazu dovozců aut.

Podle ředitele svazu Pavla Tunkla to ale neznamená, že by si motoristé mohli z nyní provozovaných vozů mřížku odstranit, bude to platit jen pro vozy schválené do provozu podle nové směrnice. Zároveň budou moci výrobci pro český trh mřížku montovat až do podzimu 2011. Pevnou mřížku přitom většina uživatelů hodnotí jako nutnou zbytečnost za několik tisíc korun, která snižuje možnost přepravy objemnějších nákladů.

V rámci evropského schválení typu vozidla se pak bude jeho zařazení určovat zejména podle provedení a rozložení nosnosti pro osoby a náklad. Lehké užitkové vozy by měly mít větší nosnost nákladního prostoru než povolenou hmotnost maximálního počtu přepravovaných osob.

Dovozci i Sdružení automobilového průmyslu volají po tom, aby se možnost odpočtu rozšířila i na osobní vozy, jako je to běžné v některých evropských zemích. „V současnosti na MF probíhá analýza situace v této oblasti jak v ČR, tak v zahraničních zemích, o problematice jednáme. Zatím žádný konkrétní návrh v této věci nechystáme,“ sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Vydáno pod