Ministerstvo: Katar české podmínky splnil, justice prince stíhala

Praha - Katarská justice splnila slib daný Česku a stíhala prince Hámida bin Abdal Sáního, který byl v létě 2005 v Česku nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami. Poté rozhodla, že stíhání zastaví. Informaci potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Stadler. Dnešní Právo uvedlo, že katarská justice vůbec jeho stíhání nezahájila. V tomto případě by bylo možné princovu kauzu v Česku znovu otevřít.

Podle ministerstva spravedlnosti katarský generální prokurátor zaslal české straně rozhodnutí o zastavení řízení, ne o jeho nezahájení, jak uvedlo Právo. Stadler upozornil, že deník zřejmě nemá k dispozici úřední překlad dokumentu, a proto jeho obsah nechtěl komentovat. Originál dokumentu si nyní nechává přeložit Městský soud v Praze.

Nejvyšší státní zastupitelství Kataru tak zřejmě, byť jen formálně, splnilo svůj slib daný někdejšímu ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi při předání Sáního. Katar totiž v roce 2005 sice přislíbil, že bude pokračovat v trestním stíhání, jak ale případ dopadne a zda princ stane před soudem, nikdy negarantoval.

Sání byl v průběhu odvolacího řízení rozhodnutím tehdejšího ministra spravedlnosti Němce předán do Kataru. Podmínkou pro předání bylo právě ujištění katarského nejvyššího žalobce, že trestný čin, za nějž byl Sání v ČR stíhán, je trestným činem i v Kataru a že stíhání bude pokračovat. Katarský generální prokurátor však v lednu rozhodl o zastavení řízení.