Pomezí nad Ohří má po mnoha letech opět železniční zastávku

Pomezí nad Ohří (Chebsko) - Pomezí nad Ohří na Chebsku má po desítkách let opět železniční zastávku. Přes poslední obec před hranicemi s Německem sice železnice vždy vedla, ale zastávka sloužila po dlouhá léta jen pro celní a pasovou kontrolu. Ode dneška tam budou opět vlaky stavět.

„Byl obrovský zájem i ze strany přeshraničního sdružení obcí. Je tu cyklostezka, ale chyběla tu železniční zastávka. Předpokládáme, že to oživí turistický ruch. Ale umožní to i pro naše lidi z obce jezdit do Chebu. Poslední autobus odtud jezdí před půl osmou večer a pak už nejede nic,“ uvedl starosta Pomezí nad Ohří Ladislav Dolhý.

Vybudování zastávky přišlo podle náměstka ředitele Správy železniční dopravní cesty Jana Větrovce na 2,16 milionu korun. „Bylo upraveno nástupiště, upravilo se okolí včetně přístupových komunikací,“ popsal práce Větrovec. Přes Pomezí jezdí vlaky z Chebu do Marktredwitz každé dvě hodiny.

V Karlovarském kraji byla loni postavena nová železniční zastávka u Aquafora ve Františkových Lázních a podle poslance Pavla Hojdy (KSČM) se nyní jedná o nových zastávkách v Šabině na Sokolovsku a přestěhování zastávky v Krásném Jezu na Karlovarsku. Uvažuje se také o obnovení provozu na trase Loket - Horní Slavkov.