Klaus udělil první milosti od únorového znovuzvolení

Praha - Prezident Václav Klaus udělil milost dalším 12 lidem. Bylo to poprvé, co tohoto mimořádného institutu hlavy státu využil po svém únorovém znovuzvolení. Naposledy tak učinil v prosinci loňského roku. Podle mluvčího Hradu Petra Hájka ho i tentokrát k udělení milostí vedly převážně humanitární důvody.

Klaus například zastavil trestní stíhání Zdeňka Kratochvíla z jihlavské firmy ICOM, kterému v roce 2004 olomoucký vrchní soud potvrdil pětiletý trest odnětí svobody za nelegální transakci. „Prezident přihlédl k vážným zdravotním problémům pana Kratochvíla, pro které není schopen účastnit se trestního řízení,“ zdůvodnila milost prezidentská kancelář. Podle tisku trpí Kratochvíl duševní poruchou.

„I když prezident důvody svého rozhodnutí vysvětlovat nemusí, každou jednotlivou milost jsem veřejně zdůvodnil. Za pět let jsem udělil 195 milostí a ačkoli jde o záležitost vysoce citlivou, nejen veřejnost, ale ani politici či média tato má rozhodnutí nikdy nezpochybňovali,“ prohlásil Václav Klaus v kandidátském projevu před letošní volbou prezidenta.