Odškodné za vyměněné děti určí soud, rodiče žádají 12 milionů

Třebíč - Společný právník obou rodin zaměněných dětí Igor Veleba dnes podal ke Krajskému soudu v Brně žalobu, ve které uplatňuje nárok na vyplacení odškodnění. Jeho konečnou výši tak určí soud. Veleba požaduje pro každou z matek po třech milionech, pro otce po dvou milionech a pro děti po milionu, celkem tedy 12 milionů korun. Nemocnice nabídla každé z rodin jako odškodné 300 tisíc korun, což podle něj nestojí ani za řeč, a tak je žaloba v tuto chvíli jediným možným řešením případu.

„Žalobou uplatňujeme nárok na vyplacení zadostiučinění jakožto náhradu nemajetkové újmy a dále nárok na náhradu škody, která vznikla kvůli nákladům, jež musely rodiny nést v souvislosti s výměnou dětí,“ řekl Veleba. Při stanovení částky vycházel také ze znaleckých posudků psychologů.

Podle právníka třebíčské nemocnice Ondřeje Dostála nejsou psychické následky tak vážné, aby odůvodňovaly dvanáctimilionové odškodné. „Částka, která by byla mimosoudně akceptovatelná, se pohybuje kolem 300 tisíc korun pro rodinu,“ dodal. Nemocnice tak ani po dvou letech svůj názor na odškodné nehodlá měnit.

Dostál už také dříve uvedl, že posudky z oboru psychiatrie a psychologie na všechny členy poškozených rodin nepopisují trvalou vážnou poruchu, kterou by podle znalců bylo možné bodově ohodnotit co do ztížení společenského uplatnění nebo bolestného.

Určitou finanční výpomoc už obě rodiny dostaly. Hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil dal každé z rodin 100 tisíc korun na náhradu výdajů, které jim vznikly chybou nemocnice, jíž kraj zřizuje.