Tramvajovou trať do Rochlice chce Liberec postavit i bez dotací

Liberec - Tramvajovou trať, která by měla zajistit dopravu na největší liberecké sídliště Rochlice, chce město postavit i v případě, že se mu nepodaří získat dotace z evropských fondů. Realizace projektu, který patří k prioritám města, přijde na zhruba 700 milionů korun. V současné době radnice chystá projekt výstavby tak, aby mohla ve druhé polovině roku předložit žádost o dotaci z operačního programu. Novináře o tom informoval liberecký primátor Jiří Kittner.

Město ale řeší i variantu, že s žádostí o dotaci neuspěje. „Stejně bychom stavbu chtěli zahájit nejpozději na konci roku 2009,“ řekl Kittner. Liberec by v takovém případě musel získat peníze z jiných zdrojů, tak velkou investici není schopen realizovat v krátké době z vlastního rozpočtu. V úvahu přichází bankovní úvěr, město ale dostalo i výhodnou nabídku od společnosti Invalor, se kterou už v minulosti jednalo například v souvislosti s financováním rekonstrukce městského stadionu.

Za půjčku 700 milionů korun by město navíc zaplatilo jen dva miliony korun. Ručilo by jen svými zhruba dvoumiliardovými rozpočtovými příjmy formou směnek. Úvěr by měla radnice splácet dvacet let a také ho může kdykoli předčasně splatit. Celý záměr ale musí schválit zastupitelstvo.

Nová tramvajová linka by mohla zlepšit dopravní obslužnost v Rochlici i v sousedním Zeleném údolí, kde dohromady žije kolem 16 000 obyvatel. V dopravní špičce jezdí autobusy do lokality a zpět ve čtyřminutových intervalech a ani to náporu cestujících nestačí. Tramvaje mají mnohem větší přepravní kapacitu, navíc by pomohly odlehčit městským komunikacím, které kapacitně nestačí rostoucí individuální dopravě.

První práce na realizaci projektu začnou už letos. Terminál městské dopravy v centru Liberce čeká v létě přestavba za čtyřicet milionů korun. V centru vznikne nová tramvajová smyčka, navíc bude terminál připraven na připojení linky do Rochlice. Tuto takzvanou nultou fázi ale nebude financovat město, bude v režii dopravního podniku. Podle jeho ředitele Jiřího Veselky by se měly stavební úpravy uskutečnit o prázdninách, kdy je provoz nejmenší. Přesto budou muset cestující počítat s řadou omezení.