Radar odmítají téměř všichni sociální demokraté

Praha - Proti radarové základně, kterou chtějí Spojené státy postavit ve vojenském újezdu Brdy, se podle Jiřího Paroubka ve vnitrostranické anketě ČSSD vyjádřilo 98,4 procenta z 629 organizací. Pro celorepublikové referendum se jich vyslovilo 96,9 procenta. Pokud bude o smlouvách mezi ČR a USA hlasovat parlament, je pro jednotný postup poslanců 96,8 procenta základních organizací ČSSD. Na anketu odpověděla zhruba polovina z nich, což je podle hlavního manažera ČSSD Jiřího Havlíčka dostatečně průkazný vzorek.

Hlavní smlouva s USA o protiraketové základně bude platit pouze v případě, že ji schválí parlament. Vláda ale dostatečný počet hlasů pro výstavbu základny ve sněmovně zdaleka jistý nemá. Kromě opozice se totiž proti radaru chystají hlasovat i někteří poslanci zelených. Váhá například i poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Podle dnešního sdělení ministerstva obrany Česko a USA zřejmě příští týden uzavřou jednání o smlouvě SOFA, která v souvislosti s případným umístěním radaru Spojených států v Česku určuje pravidla pro pobyt amerických vojsk. Zbývá mimo jiné dohodnout otázku právního postavení amerického personálu.

Vydáno pod