Státní zástupce navrhl pro Kulínského 8,5 roku vězení a zákaz činnosti

Hradec Králové - V případu bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského dnes zazněly závěrečné řeči. Státní zástupce Jan Bohutínský mu navrhl odnětí svobody na 8,5 roku a zákaz činnosti. Navržený trest je v polovině trestní sazby, která je od pěti do 12 let. Rozsudek by měl soud vynést 23. dubna. Obžaloba viní Kulínského ze zneužívání 49 členek pěveckého sboru. U soudu vypovídaly i tři dosud nevyslechnuté sboristky, které na předchozí hlavní líčení nedorazily. Sbormistr zneužívání odmítá, přiznal ale, že s některými dívkami měl milenecký vztah.

„Z důkazů vyplývá, že ve sboru panovala atmosféra ostře zaměřená na výkon a vinou obžalovaného některé sboristky získaly předčasné sexuální zkušenosti,“ uvedl Bohutínský. Podle něj Kulínský zneužil faktické závislosti členek sboru. „Mimořádné umělecké výsledky práce sboru byly vykoupené stresujícími zážitky sboristek,“ poznamenal. 

Soud dnes dopoledne vyslechl také tři sboristky, které podle svých slov s Kulínským nemají žádnou negativní zkušenost a nevěděly ani o tom, že by se nevhodně choval k dalším sboristkám. „Prostředí ve sboru bylo hodně stresující, dostávali jsme vynadáno a báli jsme se,“ řekla jedna z vyslechnutých sboristek.

Královéhradecký soud se kauzou Kulínský zabýval již dříve, jednání se však týkala pouze dvojice nejzávažnějších skutků. Soud bývalého sbormistra v obou případech osvobodil. Odvolací pražský vrchní soud ale oba rozsudky zrušil a posledním verdiktem nařídil spojit všech 49 skutků do jediného líčení. Krajský soud začal kauzu Kulínský znovu projednávat 29. října 2007.