Z terezínského hřbitova zmizely další destičky, zloděj stále uniká

Praha - Podle nejnovějších informací České televize zmizelo z náhrobků Národního památníku v Terezíně v posledních dvou dnech zhruba přes tisíc bronzových náhrobních desek se jmény obětí. Policie ještě nikoho nedopadla. Škoda dosahuje více než 3 milionů korun. Podle starostky Terezína Růženy Čechové kontroluje státní policie Národní památník ve dne v noci. Bohužel zdá se, že i toto opatření je nedostatečné.

Prozatimní vyšetřování policie zatím ukázalo, že při první krádeži si neznámý pachatel odnesl asi 850 desek a zpustošil téměř polivinu z 2 320 náhrobků. Policie údajně pachatele dopadla. Ministr kultury Václav Jehlička dokonce gratuloval policejnímu prezidentovi Oldřich Martinů k tomu, že jeho tým byl velice úspěšný. Několik hodin poté, ale tisková mluvčí severočeské policejní správy Jarmila Hrubešová prohlásila, že pachatel policii stále uniká a předchozí prohlášení dementovala.  

Ani čtvrteční Události, komentáře nevnesly do případu zcizených terezínských nárobků žádné nové informace. Ředitel odboru muzeí a galerií ministerstva kultury Tomáš Wiesner prohlásil, že v tuto chvíli není možné se k celé situaci vyjadřovat a dotaz týkající se zmatečné komunikace policie je třeba směřovat na resort ministerstva vnitra. 

Kriminalisté se i dále zaměřují na sběrny v celém regionu, předpokládají totiž, že zloději desky budou chtít prodat mimo litoměřický okres. Podobně postupovali i přibližně před dvěma roky, kdy z jednoho z terezínských pomníků ukradli stokilovou bronzovou desku, kterou nakonec policie našla ve sběrně v Mostě.

„I přesto, že se nalezené odlitky vrátí zpět do Terezína, po zvážení všech možností ochrany se vedení Památníku Terezín přiklání k jejich nahrazení přesnými replikami z patinované pryskyřice,“ uvedl mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar. Vedení památníku tak rozhodlo po odcizení bronzových desek, počítá s postupným nahrazením i ostatních nápisů. Výroba všech může vyjít až na několik milionů korun. O potřebných financích a lepším zabezpečení hřbitova by se na ministerstvu kultury mělo jednat v pátek.

Podle náměstka ředitele památníku Jiřího Janouška ukradl zloděj z terezínského památníku minulý týden asi 850, nikoli původně uváděných 327 bronzových desek z náhrobků, čímž způsobil škodu bezmála jeden milion korun. Dalších 150 kusů zmizelo v období od 11. do 17. dubna. Škoda se tak vyšplhala na tři miliony korun. Na deskách byla zachycena jména obětí z policejní věznice gestapa, tamního ghetta a litoměřického koncentračního tábora.