Nečas: Někteří soudci, včetně Pavla Rychetského, politizují Ústavní soud

Praha -  Za neuvěřitelné považuje místopředseda vlády Petr Nečas vystupování ústavních soudců Pavla Rychetského, Jiřího Nykodýma a Elišky Wagnerové při středečním jednání Ústavního soudu, který rozhodoval o návrhu opozičních poslanců na zrušení části zdravotnické reformy. Jejich vyjádření byla podle něho politická prohlášení, ne ústavněprávní argumenty, mluví dokonce o "absolutní politizaci práce Ústavního soudu". Rychetský i Wagnerová nechtějí na Nečasovy výroky reagovat, podle nich jeho tvrzení "není hodno odpovědi". O politizaci soudu, a také vědy, přitom mluvil dříve i sám Rychetský.

„Jsem tím konsternován. Byla to stejná dikce, stejný slovosled, jako kdybych poslouchal vystupování komunistických či sociálnědemokratických zákonodárců,“ prohlásil Nečas s tím, že kritika míří jen na tři zmíněné soudce při výpovědích premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, nikoli Ústavní soud jako celek. Většina jejich kolegů se podle ministra řídí ústavněprávními, nikoli politickými hledisky.

Důvodem, proč Rychetský, bývalý místopředseda vlády za sociální demokraty, odložil rozhodnutí o legitimitě poplatků na neurčito, je podle Nečase to, že nemá dostatečnou podporu pro jejich zrušení. Snaží se nyní chybějící hlasy získat.

„Není nijak neobvyklé, že Ústavní soud, zejména u rozsáhlých plenárních věcí, odloží další jednání na neurčito. Právní posouzení svědeckých výpovědí jistě nějakou dobu zabere,“ reagoval na Nečasovy domněnky mluvčí soudu Michal Spáčil.

Soud potřebuje zformulovat své stanovisko, příště už rovnou vyhlásí nález, zdůvodnil odročení při úterním jednání Pavel Rychetský. Učinil tak poté, co jako svědky vyslechl ministra zdravotnictví a předsedu vlády.

Rychetský: Obávám se politizace soudu

Údajná politace soudu byla nedávno příčinou, proč Rychetský zvažoval svou rezignaci na funkci předsedy Ústavního soudu. Reagoval tak na neustálé řešení stranických porů v parlamentu, které jsou jemu a jeho kolegům často předkládány k posouzení. Už dříve Rychetský vyjádřil obavu, že politici této možnosti tak trochu zneužívají. O politizaci mluvil také v souvislosti s Ústavem pro studium totalitních režimů. 

Vydáno pod