Ruzyňské letiště obnovilo provoz, kvůli mlze však byly zrušeny desítky letů

Praha - Provoz na ruzyňském letišti se po ranním chaosu způsobeném mlhou v odpoledních hodinách stabilizoval. Většina letadel odlétá i přistává na čas, ojediněle se objevují zpoždění maximálně do 30 minut. Mlha a snížená viditelnost zastavila ranní a dopolední provoz na letišti celkem na pět hodin; zrušeno bylo přes 30 startů a 35 letadel muselo přistát na jiném letišti, většinou v Brně nebo Drážďanech.

Lety byly podle Krejčí odkláněny zejména do Brna, Drážďan, Varšavy, Vídně a Frankfurtu. V deset hodin se již sice situace začala zlepšovat a letadla začala opět létat, po jedenácté hodině již byl provoz znovu plně obnoven, nicméně ranní uzavírka letiště měla vliv na jeho celodenní provoz. Krejčí proto doporučila cestujícím, aby aktuální informace o spojích žádali po své letecké společnosti, sledovali stránky letiště www.prg.aero nebo kontaktovali letištní informace. 

Situaci zřejmě zkomplikovala i skutečnost, že na pražském letišti je od 2. dubna kvůli pravidelné jarní údržbě uzavřena hlavní vzletová a přistávací dráha. Letadla tak již tři týdny startují i přistávají na vedlejší ranveji, kterou není možné za mlhy použít, protože není vybavena systémy pro provoz za snížené viditelnosti.

Na dnešní mlhu nejvíce doplatili cestující ČSA. Podle mluvčí firmy Daniely Hupákové musely České aerolinie odklonit celkem 20 letadel směřujících do Prahy, které přistály v Brně a Drážďanech. Dalších 20 linek muselo být zrušeno na odletu z Prahy. „Naše letadla jsou plně vybavena pro provoz za snížené dohlednosti, to znamená mlhy. Pro podobné podmínky však musí být vybavena i příslušná dráha letiště,“ poznamenala Hupáková. Dodala, že firmě kvůli omezení provozu vznikají škody v řádech milionů korun. Cestující zrušených spojů poletí následujícími linkami.

Na ruzyňskou mlhu doplácejí cestující i v dalších evropských městech. Pokud totiž nedorazí stroj z Prahy, nemůže ani letět zpět. Lépe na tom nejsou ani ta letiště, kde je letadlo na let do Prahy připraveno. Letadla ve směru do ČR totiž nesmějí startovat, a na svůj spoj tak již zhruba tři hodiny marně čekají například cestující v Bruselu.

Situace s mlhou se opakuje v krátké době již podruhé. Naposledy mlha omezila provoz v Ruzyni 7. dubna. Podle letového řádu začala letadla létat až v pozdních odpoledních hodinách.

Přesuny provozu na vedlejší dráhu by měly ustat po dokončení nové ranveje, která má vést ve stejném směru jako nynější hlavní dráha. Termín jejího zprovoznění se ale kvůli jednání o pozemcích na letišti neustále oddaluje; nyní se hovoří o letech 2012 až 2013. Letiště novou dráhu potřebuje, protože kapacita té nynější přestává stačit.