Fyzické trestání dětí bude možná v budoucnu nezákonné

Praha - Návrh, který podle Mladé fronty Dnes odsouhlasil vládní výbor pro práva dětí, počítá s tím, že fyzické trestání dětí rodiči nebo učiteli by brzy mohlo být nezákonné. Rodiče nebo učitelé by tak nesměli fyzicky trestat děti. Se sankcemi zatím návrh nepočítá, později by podle ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové mohly být zavedeny pokuty.

„Právě jsme se shodli, že navrhneme zákaz používání fyzických trestů v rodině, ve škole a v ústavních zařízeních,“ potvrdila po čtvrtečním jednání vládního výboru jeho šéfka Eva Vaníčková. Podle Mladé fronty Dnes by se rodiče a učitelé dopouštěli nezákonného jednání například, když by dítě plácli přes ruku, dali mu výchovnou facku nebo ho nějak psychicky trápili. Naproti tomu vynadání dítěti bez ponižování a zákaz sledování televize či jiné jeho oblíbené činnosti by bylo v pořádku.

Češi mají podle průzkumu agentury Median s fyzickými tresty bohaté zkušenosti. Přes sedmdesát procent lidí přiznalo, že je rodiče v dětství bili. Jenže naopak šedesát procent Čechů nesouhlasí s tím, aby tělesné tresty dětí zakazoval zákon.