Vyznamenání bude kromě prezidenta možná udílet i sněmovna

Praha - Své pamětní medaile bude možná kromě premiéra a Senátu udělovat i dolní komora parlamentu. Nápad přišel ze sněmovního podvýboru pro státní vyznamenání. Jeho člen, místopředseda sněmovny Jan Kasal, s ním dnes na Pražském hradě seznámil prezidenta Václava Klause. Mimo jiné mu také představil 93 návrhů jmen, které na státní vyznamenání doporučili občané. Prezident nápad na udílení medaile Poslanecké sněmovny ocenil. Lidí, kteří by si vyznamenání zasloužili, je podle něj mnoho.

„Pan prezident v podstatě tuto naši aktivitu vítá, protože státních vyznamenání on uděluje něco kolem dvaceti ročně a přece jen lidí, kteří si zaslouží společenské ocenění, je víc,“ uvedl Kasal. Zdůraznil ale, že poslanecké plakety nemají a nemohou konkurovat státním vyznamenáním, která uděluje výhradně prezident. „Naší snahou je ocenit ty, kteří jsou společensky vnímáni pozitivně a z nějakých důvodů prostě to státní vyznamenání nedostanou,“ řekl. Pokud se dolní komora na této novince shodne, mohla by první medaile udělit už příští rok.

Senát už několik let uděluje stříbrné pamětní medaile a pamětní listy, předává je předseda horní komory. Letos ji dostali například šéf americké protiraketové agentury MDA Henry Obering, rakouská velvyslankyně Margaret Klestilová-Löfflerová nebo předseda Pražského akademického klubu 48 Zdeněk Boháč.

Návrhy mohou zasílat i občané  

Návrhy na státní vyznamenání připravuje pro prezidenta republiky každý rok Poslanecká sněmovna, Senát i vláda. Prezident pak sám vybírá, koho 28. října skutečně ocení. Jan Kasal mu dnes předal návrhy 93 jmen, které sněmovnímu výboru poslali občané. Letos jsou mezi nimi například bratři Mašínové a další členové jejich protikomunistické odbojové skupiny, kardiolog Jan Pirk, zpěváci Karel Gott a Helena Vondráčková či příslušník speciálních sil vojenské policie, který byl zabit při sebevražedném atentátu v Afghánistánu.

Nominacemi se bude ještě zabývat sněmovna jako celek a zřejmě ještě do parlamentních prázdnin rozhodne, které z nich doporučí Václavu Klausovi na vyznamenání. Stejná procedura čeká i Senát, kam lidé rovněž zasílají své podněty.

Řádovými dny jsou 28. říjen a 1. leden, prezident ale obvykle vyznamenání propůjčuje jen 28. října. Dostávají je české i zahraniční osobnosti za zásluhy při budování svobodné společnosti, výsledky práce, hrdinské a výjimečné činy a úsilí o obranu státu. Vyznamenáními jsou dva řády a dvě medaile.