Klenoty jsou po půl století opět ve Vladislavském sále

Praha - České korunovační klenoty byly dnes instalovány ve Vladislavském sále Pražského hradu. Zatím naposledy měli lidé možnost zhlédnout klenoty přímo v sále, v němž kdysi probíhaly korunovační oslavy českých panovníků, před 50 lety. Celý soubor vzácných exponátů bude vystaven ve vitríně od architekta Josefa Gočára z roku 1929. Fotit nebo natáčet vystavený poklad bude přísně zakázáno. Veřejnosti se sál otevře v sobotu 19. 4. v 9 hodin ráno. Maximální denní kapacitu odhadují organizátoři na pět tisíc lidí.

„Exponáty jsou dobře zachované, použili jsme pouze jemné štětce, kterými jsme snad zdánlivý prach někde očistili,“ řekl ČT restaurátor Jiří Belda. Klenoty se po vyjmutí z historických pouzder a přenesení do sálu lehce orosí, restaurátor proto musí použít ještě speciální leštící hadříky. Vzácné exponáty jsou už ve vitríně, která je opatřena bezpečnostní fólií. 
  
Historici spojují výjimečnou událost s přáním panovníka Karla IV. „V korunovačním řádu, který Karel IV. sestavil ve stejném roce, kdy vznikla koruna, se přímo říká, že klenoty mají být viděny jenom při slavnostních nebo mimořádných příložitostech a pouze na Pražském hradě,“ objasnil historik František Kadlec. Letos je veřejnost uvidí u příležitosti znovuzvolení Václava Klause prezidentem a k 90. výročí vzniku samostatné Československé republiky.
   
Soubor českých korunovačních klenotů tvoří Svatováclavská koruna z doby před rokem 1346, korunovační žezlo a jablko z druhé třetiny 17. století, korunovační kříž ze 70. let 14. století, korunovační meč ze 13. století a korunovační roucho z poloviny 17. století.
   
Klenoty jsou běžně uschovány v Korunní komoře Svatováclavské kaple katedrály sv. Víta. Komoru ve čtvrtek večer odemklo sedm „držitelů klíčů“, tedy pět nejvyšších představitelů státu v čele s prezidentem Klausem a dva zástupci církve.

Vydáno pod