Praha se připravuje na řádění fotbalových fanoušků

Praha - Praha se chystá na víkendové policejní rojení. Muže zákona zvedá do pohotovosti fotbal. Bohemians a Brno se střetnou v neděli a panuje obava, že nejen na hřišti. Řádění výtržníků, kteří si říkají fanoušci, zřejmě pohne i s některými zákony, jak se dohodli fotbaloví funkcionáři a politici.

„Fanoušci Bohemians patří k levicovému spektru extremistů, zatímco brněnští fanoušci patří k pravicovému hnutí Skinheads,“ vysvětluje David Janda, vedoucí protiextrémistického oddělení Praha. Chuligáni Bohemians mají s Brňany navíc nevyřízené účty. Ti je totiž tvrdě zmlátili letos v únoru na předem domluvené rvačce po zápase Bohemians s Olomoucí. Brněnští chuligáni tehdy přijeli na pomoc tvrdému jádru příznivců Olomouce.

Policie, pořadatelé i vedení fotbalového svazu také nechce tuto neděli dopustit podobné řádění fanoušků jako při derby nedávném Sparta - Slavie. Policisté za to stíhají 17 lidí. O udržení pořádku na stadionu se má starat primárně pořadatelská služba. Fotbalový svaz a kluby říkají, že není v jejich silách zamezit vstupu notorickým rváčům. „Kontrolní mechanismy na stadionech k tomu nejsou určeny a vymahatelnost je prakticky nulová,“ tvrdí ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl. „Zatím tomu neumíme zabránit,“ dodává ředitel oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas.

Jiný názor na to mají ale policisté a soudci. „Jedná se o soukromou akci. Závisí na pořadateli, koho na ten stadion pustí nebo nepustí,“ vysvětluje mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Vydáno pod