Proti radaru přijela do Míšova protestovat asi tisícovka lidí

Míšov (Plzeňsko) - Kolem tísícovky odpůrců výstavby amerického radaru ve vojenském prostoru Brdy se sjelo do Míšova na Plzeňsku. Akci už podruhé zorganizovali komunisté ze Středočeského a Plzeňského kraje. Původně chtěli pochodovat až do vojenského prostoru ke kótě, kde má radar stát. Armáda to ale nepovolila. Účastníky protestu neodradilo ani nepříznivé počasí. Na rozdíl od podobné zářijové akce, kdy na protest komunistů přijeli i aktivisté podporující radar, je dnes v místě protestu klidněji.

Více než půl kilometru dlouhý průvod účastníků protestu vyšel kolem 11:00 k hranici vojenského újezdu vybaven transparenty a prapory. Na místě je policie, která dohlíží na plynulost dopravy a pořádek.


Na hranici újezdu komunisté umístili symbolický černý kříž a smuteční věnec. Po návratu do Míšova přišly na řadu projevy a podepisování petice. Odpůrci radaru byli v naprosté většině, přece se ale na demonstraci objevil i opozitní názor. Aktivista Jan Šinágl mezi lidmi pochodoval s americkou vlajkou.

Komunisté se původně chtěli dohodnout s armádou a plánovali dojít až na kótu 718, kde má radar stát. To ale armáda nedovolila. Odůvodnila to tím, že vojenský újezd je určený pro cvičení vojska a ne pro politické akce. „Respektujeme to, půjdeme v průvodu jen ke hranici prostoru,“ řekl šéf KSČM v Plzeňském kraji Ladislav Urban.

Komunistům se přesto nelíbí, že armáda jim pochod ke kótě nedovolila. Upozornili, že v minulosti tam povolila vstup mladým sociálním demokratům, mladým konzervativcům a americkému velvyslanci.