Čunek v OVM: Z neúspěchu v krajských a senátních volbách vyvodím odpovědnost

Praha/Pardubice - Předseda lidovců Jiří Čunek v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že pokud lidovci neuspějí v podzimních krajských a senátních volbách, dá na sjezdu strany v roce 2009 svoji funkci k dispozici. Zda by se při volbě nového vedení znovu ucházel o předsednický post, zatím neví.

V případě, že lidovci získají méně křesel v krajských zastupitelstvech a v Senátu, než v minulých volbách před čtyřmi lety, Čunek z toho vyvodí odpovědnost - a to na volebním sjezdu v roce 2009. Lidovecký předseda zároveň v Otázkách připomněl, že na probíhajícím sjezdu v Pardubicích nemusel svou funkci obhajovat a že návrh kladenského delegáta Viktora Součka o mimořádné volbě předsedy získal minimální podporu - pro bylo pouze pět účastníků sjezdu z celkových téměř tří set. 
   
KDU-ČSL má jedno hejtmanské křeslo, a to na jižní Moravě. Ve volbách do třetiny Senátu budou letos lidovci obhajovat tři mandáty, a to ve volebních obvodech Strakonice, Znojmo a Uherské Hradiště. Celkem mají 11 senátorů.

Reforma zdravotnictví: Lidovci chtějí novou expertní komisi 

V Otázkách se probírala i zdravotnická reforma. Krajské nemocnice by podle lidovců neměly mít soukromého vlastníka. „Nepodpoříme převod krajských nemocnic do rukou soukromých vlastníků,“ řekl vicepremiér. U převodu nemocnic na akciové společnosti jde podle Čunka pouze o změnu právní formy a nikoliv o změnu vlastníka. Čunek zároveň odmítl, že jeho strana neplní programové prohlášení vlády. V něm je závazek, že se pojišťovny změní na akciové, to ale podle Čunka neznamená, že budou prodány soukromým vlastníkům. Lidovci chtějí, aby pojišťovny zůstaly v rukou státu.

Lidovci považují za nezbytné vytvoření nezávislé expertní komise složené z odborníků jednotlivých stran. Ta by měla připravit celkovou reformu zdravotnictví. Podle Čunka by komise mohla vzniknout do 14 dnů. První náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr ale vznik další komise odmítá. Komisí už je dost, a své zástupce v nich KDU-ČSL má, řekl Šnajdr v Otázkách. Ministerstvo teď pilně pracuje na paragrafovaném znění šesti reformních zákonů, aby se o nich v srpnu mohlo hlasovat.
 
Čunek řekl, že lidovci budou nadále prosazovat změny v systému poplatků. Jsou pro to, aby z povinnosti platit regulační poplatek byly vyjmuty děti do 18 let, schůdná by pro ně byla i hranice 15 let. U dětí podle Čunka nejsou naplněny účely regulace - děti nezneužívají lékařské péče zbytečnými návštěvami. Lidovci zároveň navrhují změnit strop pro povinné platby - ze současného limitu 5.000 korun ročně na dvě procenta celkového příjmu konkrétního občana, aby byl systém solidárnější s těmi, kdo vydělávají méně.