Lidovci odmítli prodej pojišťoven, převodu na akciovky se ale nebrání

Pardubice - Lidovci odmítají plány ministra zdravotnictví Tomáše Julínka prodat zdravotní pojišťovny do soukromých rukou. Usnesl se na tom sjezd KDU-ČSL v Pardubicích. Transformaci pojišťoven na akciovky se ale nebrání. Podle lidoveckého předsedy Jiřího Čunka není usnesení lidovců v rozporu s programovým prohlášením vlády, kde se praví, že zdravotní pojišťovny budou změněny na akciové společnosti. Podle Čunka to ale neznamená, že budou prodány soukromým vlastníkům. Návrh změnit některé regulační poplatky ve zdravotnictví na sjezdu neprošel. Delegáti také poslance a senátory zavázali, aby usilovali o zpřísnění podmínek pro potraty. Pokud tvrdší podmínky koalice nepřijme, má z legislativních změn formulace o umělém ukončení těhotenství zcela vypadnout.

Účastníci sjezdu schválili návrh lidoveckého experta na zdravotnictví Jiřího Carbola, podle kterého KDU-ČSL „odmítá prodej pojišťoven a požaduje, aby prostředky povinného zdravotního pojištění nepřecházely do majetků zdravotních pojišťoven a zůstaly trvale pod kontrolou státu“. Většina z účastníků sjezdu vzápětí neschválila návrh, podle kterého by KDU-ČSL neměla nesouhlasit s převodem pojišťoven na akciové společnosti. Účastníci sjezdu tak vyslyšeli názor předsedy Jiřího Čunka, podle kterého tak lidovci naplní koaliční smlouvu a zároveň nedovolí rozprodej majetku.

Změnit regulační poplatky navrhla místopředsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová. Pro zrušení poplatků pro děti do 18 let a pro matky v nemocnici v souvislosti s porodem se vyslovilo 132 delegátů sjezdu, tedy o tři méně, než bylo nezbytné pro přijetí návrhu. Podobně dopadlo i hlasování o zrušení poplatků pro důchodce. Neprošly ani návrhy kritika reformy Ludvíka Hovorky.

V souvislosti se změnami ve zdravotnické legislativě a potraty sjezd konstatoval, že poslanci a senátoři KDU-ČSL mají hlasovat pro zákon o zdravotních službách pouze v případě, že povede „ke zmírnění škod oproti stávající právní úpravě“. Pokud koalice souhlasit nebude, mají zůstat současná pravidla. S tímto řešením už dříve vyslovil souhlas ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Usilovat by lidovečtí zákonodárci měli také o zavedení takzvané etické výhrady svědomí pro tuto oblast. To by znamenalo, že lékaři, kterým svědomí brání provádět potraty, by nesměli být nuceni tyto zákroky vykonávat.

Zdravotnictvím se bude z rozhodnutí sjezdu zabývat celostátní konference 12. května.