Terezín hlídá soukromá firma

Terezín - Terezínský Národní hřbitov dnes začala zadarmo hlídat soukromá firma, ale pouze do 18. května. Pak musí ministerstvo kultury vymyslet, co dál. Do dvou týdnů che připravit projekt ochrany areálu zahrnující kamerový systém. Bronzové destičky z náhrobků, které nedávno ukradli zloději, nahradí levnější pryskyřicové.

Soukromník nabídnul, že poskytne památníku v Terezíně  zdarma ochranku. Město na ní nemělo peníze, městská policie tu není vůbec a Policie České republiky zas nemá na dlouhodobé hlídání dost lidí. „Tím se nám uvolní ruce pro vyšetřování případu a vedení řízení,“ pochvaluje si Jan Noga, ředitel odboru obecné kriminality Policejního prezidia ČR. „Byli bychom sami proti sobě, kdybychom takové nabídky nevyužili,“ dodává František Mikeš, náměstek ministra kultury. 

Prostor na řešení situace má ministerstvo kultury do 18. května, kdy se na hřbitově uskuteční tradiční terezínská tryzna. Přesně do tohoto data bude taky soukromník platit bezpečnostní agenturu. Ministerstvo kultury chce dlouhodobě situaci řešit kamerovým systémem. Ten by měl být v Terezíně nejpozději do konce roku. Co ale bude po 18. květnu zatím neví.