Vladimír Hučín se stížností proti Vondruškovi neuspěl

Liberec - Disidentovi Vladimíru Hučínovi se nepodařilo prokázat, že v únoru 1986 dostal ve věznici v Liberci - Minkovicích ránu obuškem do břicha od poslance KSČM Josefa Vondrušky. Jeho stížnost na Okresní státní zastupitelství v Liberci byla zamítnuta. Vondruška v Minkovicích pracoval jako dozorce. V únoru 1986 však studoval Vysokou školu SNB a nyní se už nedá zjistit, jestli byl v době údajného útoku na Hučína ve škole, nebo ve věznici. Dokumenty o odchodech a příchodech zaměstnanců do tehdejšího nápravně-výchovného ústavu v Minkovicích jsou skartovány.

Policie nenašla o údajném útoku Vondrušky na Hučína důkazy a komisařka Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Eva Michálková případ odložila. Hučín si proti jejímu usnesení podal letos v únoru stížnost. Státní zástupce Miroslav Mareš ji však zamítl. Důkazy o napadení Hučína Vondruškou podle něj chybí.

„V případech, kdy se nic nestalo, se žádné důkazy najít nemohou. Obvinění proti mně se nezakládají na pravdě. Jde o politické, účelové záležitosti,“ prohlásil Vondruška poté, co se dozvěděl o zamítnutí Hučínovy stížnosti.

Hučín uvedl jako svědka Vondruškova útoku jednoho bývalého vězně. Poskytl i jeho jméno a příjmení. „Jak ale vyplynulo z archivních dokumentů, nikdo takový nebyl tehdy v Minkovicích uvězněný,“ konstatoval Mareš. Proti jeho rozhodnutí už není přípustná žádná stížnost.

„Po přečtení usnesení státního zástupce jsem krátce nabyl dojmu, že po mnohaletých a strastiplných zkušenostech s komunistickou a postkomunistickou justicí a bezpečnostním aparátem by bylo asi nejlepším řešením vzít spravedlnost do vlastních rukou. Samozřejmě, že tak činit nebudu, byla by to cesta do pekel,“ uvedl Hučín na svých stránkách.