Učitelé dostanou přidáno možná až v příštím roce

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek nevylučuje, že učitelé dostanou přidáno, byl by ale raději, kdyby počkali na zvýšení platů do příštího roku. Školské odbory žádají navýšení rozpočtu regionálního školství zhruba o tři miliardy. Koncem minulého týdne oznámily, že ministr školství Ondřej Liška má na vyjednání dalších financí pro školství v kabinetu deset dní, pak chystají učitelé protesty, které by mohly vyvrcholit i vícedenní stávkou.

„Technicky je možné všechno, ale mzdová vyjednávání by se měla týkat spíše roku 2009, na který je rozpočet v přípravě,“ řekl Kalousek po dnešním jednání vlády a poznamenal, že chápe Liškův záměr požádat o pomoc vládu, nikoli hledat prostředky ve vlastní kapitole.

Ministerstvo má v letošním roce na platy pracovníků regionálního školství a další související odvody zhruba 71 miliard korun, což je přibližně 60 procent celého rozpočtu školství. „O rozpočtu na rok 2009 chceme samozřejmě jednat, ale trváme i na navýšení prostředků pro letošní rok,“ řekla místopředsedkyně odborářů Markéta Vondráčková.

Odboráři tvrdí, že kvůli vysoké inflaci se reálné mzdy školských pracovníků propadly. Podle odborů navíc v regionech konečný rozpis prostředků na jednotlivé školy neodpovídá slibovanému 2,8procentnímu nárůstu, ale je nižší, pohybuje se kolem 1,5 procenta. Inflace přitom v prvních dvou měsících letošního roku činila 7,5 procenta, v březnu klesla na 7,1 procenta.

Liška si myslí, že prostor pro řešení situace v letošním roce je. Považuje ale za rozhodující jednání o rozpočtu školství na příští rok. Odbory požadují, aby v příštím roce rostly platy podle výše aktuální inflace. Chtějí, aby se pohybovaly alespoň čtyři procenta nad její mírou.

Loni byl podle údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání průměrný příjem pracovníků regionálního školství 23.858 korun, což je o 5,6 procenta více než v roce 2006. Zaměstnanci v regionálním školství celkově pobírali v průměru 19.842 korun.

Vydáno pod