Kauzu rasistických výroků senátorky Janáčkové bude opět řešit imunitní výbor

Praha - O vydání senátorky Liany Janáčkové bude dnes opět rozhodovat senátní imunitní výbor. Měl by se vyjádřit, zda doporučuje její stíhání z hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení za její výroky o ostravských Romech. Kauzou se imunitní výbor zabýval už před měsícem, rozhodnutí ale odložil pro nedostatečné podklady. Do dubnového zasedání byl kolega senátorky Josef Novotný pověřen, aby získal k případu všechny potřebné informace. Vyjádření výboru je ale pouze doporučující, konečný verdikt bude na Senátu jako celku.

Janáčková - senátorka za hnutí Nezávislí - je starostkou ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Podle loni zveřejněné nahrávky měly na jednání bytového odboru z jejích úst zaznít rasistické výroky. Janáčková na adresu romských obyvatel z ostravské kolonie Bedřiška, na které si stěžovali jejich sousedé, použila mimo jiné slova o dynamitu a odstřelení.

Senátorka tvrdí, že výroky byly vytrženy z kontextu, nicméně se za ně již opakovaně omluvila a nepokládá je za šťastné. Odmítá ale rozhodně, že by byly namířeny proti romskému etniku. „Vyjádřila se sice velice nešťastně, ale ve skutečnosti hájila právo Romů, aby jim byly v oblasti přiděleny byty,“ uvedl na její obranu předseda senátního imunitního a mandátového výboru Jiří Pospíšil.

Ani v kolonii Bedřiška nejsou její slova vnímána jako rasistická, trestní oznámení na Janáčkovou podaly aktivistické skupiny z jiné části republiky, ne z Ostravy. „Považujeme její prohlášení za naprosto skandální, proto jsme také podali trestní oznámení,“ vysvětlil Adam Pospíšil z občanského sdružení Romea.

Verbální čin se v parlamentu nenosí

Jak dopadne dnešní schůze pléna, je těžké odhadnout. Před měsícem byla většina politiků spíše pro vydání Janáčkové, záležet ale podle jejich slov bude především na tom, jaké důkazy jim Novotný předloží. Ten Janáčkovou, členku klubu SNK, jehož je předsedou, za rasistku nepovažuje.

„Senátoři jsou zatím spíše nakloněni tomu, paní senátorku nevydat, protože se zatím nikdy nestalo, by byl někdo vydán kvůli výroku. Verbální čin se v parlamentu nenosí,“ řekl k dnešnímu rozhodování Jiří Pospíšil.