Svátek s Emilem pomáhá handicapovaným dětem

Praha - V ulicích měst po celé České republice dnes mohou lidé už po šesté přispět na sbírku Svátek s Emilem, která podporuje sportující handicapované děti. Studenti z 200 škol prodávají odznáčky za dvacet korun a plyšový přívěšek na klíče za padesát korun. V loňském roce vynesla sbírka různým organizacím a sportovním svazům 1,5 milionu korun. Dnešní výtěžek oznámí organizátoři 22. května. Herec Jan Kraus a paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek už v nákupním centru na Chodově převzali šek na 250 tisíc korun. Peníze se podařilo získat ze sbírky Chléb 4Aktiv.

Emil podporuje přes 7 300 handicapovaných dětí z celé České republiky. Lidé mohou peníze zasílat i formou dárcovské SMS ve tvaru DMS EMIL na číslo 87777 nebo mohou převést peníze přímo na účet číslo 182 182 182/0800. 
 
„Studentský prodej je důležitý, protože přináší mezi lidi povědomí o tom, že zde máme handicapované děti, které by mohly normálně sportovat,“ uvedl patron Emila Jan Kraus. Emil je také maskotem Českého paralympijského týmu. Jeho tvůrcem je výtvarník Rostislav Pospíšil. Jméno získal po legendárním běžci Emilu Zátopkovi. 
  
Do projektu se aktivně zapojují i handicapovaní sportovci. Jiří Ježek se svým trenérem vybírá talentované děti s handicapem a pomáhá jim se sportovní kariérou. „V současné době máme čtyři mladé kluky kolem 15 let,“ dodal.