Sněmovna schválila zákon o předcházení ekologické újmě

Praha - Sněmovna dnes schválila návrh zákona o předcházení ekologické újmě, podle kterého by někteří původci znečištění měli platit za škody způsobené na životním prostředí. Ministr životního prostředí Martin Bursík poslancům řekl, že pokud normu v nějaké podobě nepřijmou, Evropská komise republiku zažaluje u Evropského soudního dvora. Opoziční kritici soudí, že je norma napsána špatně. Senát se návrhem už zabýval. Vrátil ho ale poslancům s několika změnami. Nyní už proto chybí pouze podpis prezidenta.

Povinnost zajistit zaplacení nápravy ekologické újmy mají mít podle senátní varianty i státní, nikoli jen soukromé firmy. Řízení o preventivních či nápravných opatřeních by pak mohli vyvolat ti, kterých by se ekologická újma přímo týkala, ne tedy jakákoli nestátní nezisková organizace.

Senát také navrhl rozšířit okruh provinění, za něž by hrozila až pětimilionová sankce. Podle předlohy by tento postih hrozil firmám i jejich šéfům, kteří by neudělali nezbytná preventivní nebo nápravná opatření.

Někteří poslanci ODS odmítli napoprvé pro normu zvednout ruku. Bursík to tehdy označil za porušení koaličních dohod. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek poté své kolegy přesvědčil, aby předlohu podpořili. Drtivá většina občanských demokratů už dnes hlasovala pro zákon hned napoprvé.

Evropská směrnice, kterou zákon kopíruje, byla schválena jako reakce na velké ekologické katastrofy, mezi něž patřilo například znečištění francouzského pobřeží po havárii tankeru Erika v roce 1999. Původci znečištění mají podle ní platit za nápravu škod. Jedná se například o újmy na vodních zdrojích, zvířatech a rostlinách. Pokuty budou i za velké znečištění půdy, které způsobí poškození zdraví lidí.

Norma stejně jako evropská směrnice předpokládá, že evropské banky začnou po roce 2010 nabízet speciální programy pro ekologické pojištění firem. Pro české podniky zákon počítá s povinností pojistit se do začátku roku 2013. Finanční zajištění by si pak nemuseli pořizovat například ti, kteří prokazatelně nemohou způsobit škodu vyšší než 20 milionů korun, nebo ti, kteří vlastní ekologické certifikace.

Vydáno pod