Studenti soukromé školy žádají ministerstvo o možnost dokončit studium

Praha - Studenti třetího ročníku Pražského technologického institutu (PIT) chtějí ve škole dokončit studium. Institut, který nemá akreditaci pro výuku svého jediného programu, proto bude s ministerstvem školství a akreditační komisí jednat o podmínkách, za kterých by mohl dokončit tento semestr. Na dnešním zasedání se na tom shodla jeho akademická obec. Pokud škola neuspěje, měly by být podle rektora Pavla Rohona už květnu známé podmínky pro přestup studentů na jinou školu. Ministr školství chce podle jeho mluvčí Kateřiny Böhmové s předsedkyní komise o případném řešení této výjimečné situace jednat.

Původní akreditace pozbyla platnost na konci října loňského roku. Komise ji znovu neudělila mimo jiné proto, že vyučující s vědeckou hodností a odpovídající publikační a další tvůrčí činností nebyli kmenovými vyučujícími PIT, ale jen externisty s velmi malým rozsahem úvazku. Ministerstvo školství by o odejmutí státního souhlasu mělo rozhodnout v nejbližších dnech.

„Byl jsem zmocněn třetím ročníkem apelovat na ministerstvo školství a ministra Lišku, aby nám dovolil alespoň nějakou provizorní formou dokončit současný ročník, čímž se vyřeší náš problém, protože budeme moci udělat bakalářskou zkoušku,“ řekl student Petr Cupal. Ostatní by tak podle něj získali více času k přestupu na jiné vysoké školy.

Situace je právně velmi složitá 

Akademická obec uložila vedení PIT, aby jednalo s ministerstvem i komisí o případně i časově omezeném udělení akreditace, píše se v zápise z dnešního zasedání. Situace je podle předsedkyně komise Vladimíry Dvořákové právně velmi složitá. Uvedla, že složité postavení studentů chápe.

Pokud by se podle ní našel „právně čistý“ postup, jak situaci alespoň krátkodobě řešit, komise by o ní byla ochotná jednat. „V současné době ale nevidím žádný způsob, jak by akreditační komise mohla pomoci situaci řešit,“ dodala Dvořáková.

Spolupráci a případné přijetí studentů už podle rektora nabídlo několik škol. Některé mají i podobné studijní programy. V současnosti se jedná o podmínkách uznání části studia, kterou absolvovali studenti v PIT. Rohon si myslí, že by studenti mohli přestoupit už v květnu.

Vyrovnání školného, které nyní činí 19 tisíc korun za semestr, by podle Cupaly záleželo na jednotlivých studentech. Ti, kteří by se rozhodli studium ukončit, by dostali část zpět. Při přestupu by se peníze mohly převést na jinou školu.

Vydáno pod