Šest tisíc pro důchodce sněmovna odmítla

Praha - Návrh skupiny poslanců ČSSD a KSČM, aby každý důchodce dostal od státu v červnu mimořádně 6000 korun, dnes sněmovna zamítla. Opozice chtěla přidáním dorovnat dopady reformy financí a vyšší inflaci. Zamítnutí v dolní komoře prosadila vládní koalice, a to nejtěsnějším rozdílem hlasů. Pro bylo 78 ze 154 přítomných poslanců.

Počátkem tohoto měsíce schválila sněmovna vládní novelu, která otevírá cestu k srpnovému zvýšení penzí v průměru o 465 korun. Podle opozice je to málo. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas je opačného názoru. Jednorázový příspěvek by podle něj znamenal devastaci a zadlužení důchodového systému. Kabinet tvrdí, že vládní předloha a avizované zvýšení penzí je jediným správným a systémovým řešením.

Zatím naposledy se penze zvyšovaly počátkem letošního roku, kdy je vláda zvedla v průměru o 3,9 procenta, tedy o 346 korun. Průměrná penze je nyní 9111 korun. Od srpna by se měla zvednout na 9600 korun, příští rok by se průměrné penze podle Nečase měly dotknout 10.000 korun.

Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka dnes prohlásil, že nebýt vládní reformy veřejných financí, byla by letošní inflace v tuzemsku podstatně nižší. Někteří levicoví politici navíc vládu obviňují z toho, že inflaci záměrně podcenila a vládní návrh růstu penzí načasovala tak, aby důchodci dostali přidáno krátce před podzimními volbami.