Desky z náhrobků terezínského hřbitova policisté našli ve sběrně v Nehasicích

Litoměřice - Na národním hřbitově v Terezíně kradla organizovaná skupina zlodějů, policie je o tom přesvědčená. Část destiček z náhrobků policisté našli ve sběrně v Nehasicích na Lounsku. Její majitel ale tvrdí, že nechtěl destičky vykoupit, prý to byla past na zloděje.

Zloději jeli z terezínského hřbitova přes polovinu kraje, aby udali ukradené destičky ve sběrně. Prodat je chtěli v Nehasicích na Lounsku. Podle majitele sběrny Tomáše Zutise ale neměli doklady a dostali proto jen zálohu. Přitom mohli za 580 kilogramů bronzu vyinkasovat až 60 tisíc korun. Majitel Zutis odmítá, že by destičky chtěl skutečně vykoupit, hrozilo by mu za to totiž vězení až dva roky. Sběrna destičky nevykoupila, vyplatila pouze zálohu. Protože stále ještě probíhá vyšetřování, nechtěl Tomáš Zutis sdělovat všechny podrobnosti. Mluvčí Policie ČR Litoměřice Alena Romová k tomu uvedla, že pokud by majitel sběrny vědomě vykoupil kradenou věc, dopustil by se trestného činu podílnictví.

Policie je přesvědčená o tom, že v Terezíně nekradl jeden člověk a potvrzuje to i majitel sběrny, zloději totiž vystupovali jako zástupci firmy, která opravuje hřbitovy. Ředitel odboru obecné kriminality Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia Jan Noga potvrdil, že v tomto případě se policie domnívá, že šlo o organizovanou skupinu.

Majitel Zutis uvedl, že sběrna vykupuje především od firem a prodejci se za firmu prohlásili. Většina destiček však přes noc zmizela, ve dvoře zůstalo jen asi 30 kilogramů, sběrna byla v noci podle Zutis vykradena. Podle jeho mínění chtěli pachatelé zničit důkazy. Informace médií, že kriminalisté mají všechny ukradené destičky, policie nepotvrdila, mluvčí Romová se nevyjádřila.

Policie tvrdí, že má vytipovaný jen okruh možných pachatelů. Podle našich informací už zná jména zlodějů, měli by pocházet přímo z Litoměřicka.