Spojenci NATO v Česku trénují na boje v Afghánistánu a Iráku

Praha - U Náměště nad Oslavou dnes druhým dnem pod názvem Létající nosorožec 2008 probíhá vojenské cvičení spojenců NATO. Vojáci z Česka, Velké Británie, Dánska a Slovenska se zde připravují na krizové situace a válečné nasazení v Iráku nebo v Afghánistánu. Manévry potrvají v Náměšti, Přerově a vojenském újezdu Libavá až do konce měsíce a pro letošní rok jsou v rámci České republiky největší svého druhu.

Hlavním smyslem cvičení je připravit se na krizové situace a procvičit spolupráci vzdušných a pozemních bojových sil. Cvičení se kromě českých vojenských prostředků účastní 25 zahraničních vojenských letadel a vrtulníků a celkem přes 1200 vojáků. Název Létající nosorožec 2008 získalo cvičení podle znaku 1. britské obrněné divize, který tvoří bílý nosorožec v černočerveném trojúhelníkovém poli.

„Chceme zde naše vojáky co nejlíp připravit na válku, ať už v Iráku nebo v Afghánistánu,“ shrnul záměry velitel Královské dělostřelecké a obrněné divize Velké Británie Robert Weighill. Přímo na válku v Afghánistánu se na cvičení připravují dánští letečtí návodčí, od srpna budou navádět spojenecká letadla proti bojovníkům Talibanu v provincii Hílmand. Při cvičení navádí na cíle také české bitevníky L-159 Alca, které se zatím žádné zahraniční misi NATO nezúčastnily. „Celý námět cvičení je přizpůsoben přípravě letounů L-159 do zahraniční mise, například do Afghánistánu,“ doplnil koordinátor cvičení Jakub Štěpánek.

Společná příprava na rozličné situace, které mohou v bojích nastat, potrvá do konce měsíce, příští týden přípravy vyvrcholí vlastní akcí ve vojenském újezdu Libavá. Sóučasně s ní proběhne takzvaný VIP den, účast na něm přislíbil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek a velitel Společných sil české armády Jiří Halaška.