Ostrahu terezínského památníku zaplatí Mostecká uhelná společnost

Praha - Hřbitov Národního památníku v Terezíně začala hlídat soukromá bezpečnostní agentura, kterou zaplatí Mostecká uhelná společnost. Uvedl to předseda dozorčí rady firmy Jan Dobrovský. V uplynulých dnech zloději v areálu ukradli více než tisíc náhrobních destiček. Ministerstvo kultury již dříve oznámilo, že nebude schopno ostrahu objektu zajistit, stejně se vyjádřila i policie.

Tomáš Wiesner z odboru ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií Ministerstva kultury ČR dnes řekl, že jsou určité hranice, jakým způsobem se dá postupovat v případě ochrany památek. Podle Wiesnera by ochranu památek měla zajišťovat policie. Ta už ovšem dříve uvedla, že na to nemá prostředky, čas ani lidi.

„Exponované památky jsou střeženy v rámci možností. Samozřejmě záleží na tom, jaké prostředky můžeme uvolnit na jejich ochranu,“ uvedl Wiesner. Podle něj jsou náklady na ostrahu tak rozhlehlého a otevřeného prostoru, jakým je terezínský hřbitov, příliš vysoké. Ministerstvo ale slibuje nápravu. Přichystalo určitá opatření, která ale zatím nechce blíže specifikovat.

Podle Jana Dobrovského se i tak odbor postavil k celému případu velmi dobře. „Je těžké si představit, že by u každého náhrobku stál hlídač. Odpovědnost bezpečnostních složek státu je určitě daleko větší než odpovědnost ministerstva kultury, co se týče bezpečnosti památek tohoto typu,“ říká Dobrovský.

Ministerstvo uvažuje nad tím, že ukradené bronzové destičky nahradí levnějšími z pryskyřice. Dobrovský ovšem s tímto návrhem nesouhlasí. Podle něj je to nedůstojné.