Sněmovna schválila státní maturity

Praha - Poslanecká sněmovna schválila koncepci takzvaných státních maturit. Podle nových pravidel by studenti měli maturovat v roce 2010. Čekají je dvě obtížnosti maturity, ty náročnější pro zájemce o studium na vysoké škole. Dolní komora schválila novelu ve zrychleném režimu jednání, a to výraznou většinou hlasů. Nyní předlohu posoudí Senát.

V roce 2010 a 2011 mají studenti povinně maturovat z češtiny a k ní by si volili buď cizí jazyk, nebo matematiku. Kdo bude chtít, bude moci maturovat až ze tří nepovinných předmětů.

V roce 2012, tedy školním roce 2011/2012, chce stát spustit společné maturity naplno - maturanty by tak v roce 2012 poprvé čekala povinná zkouška z češtiny a cizího jazyka, třetí předmět by si zvolili z nabídky matematiky, občanského a společenskovědního základu nebo informatiky. Přibrat by si však mohli ještě další nepovinné předměty.

Společné maturity měly podle původního plánu začít už ve školním roce 2007/2008. Současný návrh počítá mimo jiné i s tím, že by ředitelé škol mohli od roku 2012 zasahovat do nabídky předmětů a nařídit třeba povinnou maturitu z matematiky. Nové „zkoušky z dospělosti“ by měly mít i takzvanou profilovou část, o její podobě by rozhodoval ve velké míře ředitel školy. Ministerstvo školství už nechalo vytisknout katalogy požadavků znalostí k maturitám.

Původní varianta státních maturit počítala s tím, že budou mít jednu úroveň. Nyní tedy vláda přišla s dvěma úrovněmi povinných zkoušek. Jde o reakci na to, že dříve navrhovaný model školám nevyhovoval, některým gymnáziím se zdálo, že jednotná maturita bude pro jejich studenty příliš lehká, pro některé školy mohla být zase příliš obtížná.

Vydáno pod