Senát schválil letní zvýšení důchodů o pětistovku

Praha - Senát podle očekávání schválil novelu, která má umožnit letos v létě zvýšení důchodů. Kabinet chce penze zvýšit od srpna v průměru o 465 korun na zhruba 9600 korun měsíčně, řekl senátorům ministr sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Mimořádná valorizace je reakcí na vysokou inflaci.

Senát nepodpořil návrh ČSSD, aby se součástí novely stal i jednorázový příspěvek důchodcům ve výši zhruba 2800 korun, tedy zpětnou půlroční valorizaci už od počátku roku. Podle ČSSD by to kompenzovalo dopady vládní reformy veřejných financí.

Senátorka a bývalá náměstkyně ministra sociálních věcí Ludmila Müllerová (KDU-ČSL) se přimlouvala za to, aby vláda přidala 465 korun všem důchodcům bez rozdílu. „Hledáme způsob, jak učinit tuto valorizaci co nejrovnější,“ slíbil Nečas.

Důchody je možné podle platného zákona valorizovat k 1. lednu. Mimořádně se mohou zvýšit jen tehdy, když růst cen překročí deset procent. Ceny v ČR se v lednu meziročně zvedly o 7,5 procenta, což je nejvíc za posledních deset let. Vláda proto navrhla změnit zákon o důchodovém pojištění tak, aby mohla penze valorizovat už tehdy, pokud růst cen překročí pět procent.

Mimořádná valorizace, kterou vláda plánuje, se týká 3,4 milionu starobních, invalidních i pozůstalostních penzí. Pobírá je zhruba 2,7 milionu lidí. Na důchody se letos vydá přes 300 miliard. Dodatečné zvýšení penzí si podle ministra vyžádá dalších 6,65 miliardy. Vyplaceny by měly být z vybraného důchodového pojištění. Valorizace by systém do deficitu dostat neměla, na důchodovém účtu by měl zůstat mírný přebytek.