Česko zažije první pochod homosexuálů

Praha - Česko se nejspíš přiřadí k zemím, v nichž se konají pestré průvody homosexuálů. První přehlídka "hrdosti gayů" - takzvaná Gay Pride - by se měla konat poslední červnovou sobotu v centru Brna. Uspořádat ji chce několik skupin gayů a lesbických žen. Chtějí tak upozornit na situaci sexuálních menšin v Česku a přispět k odbourání předsudků vůči nim. Pořadatelé to uvedli v tiskové zprávě. Bližší informace o akci lze najít na stránkách www.queerparade.cz.

„Tyto přehlídky mají za cíl nejen zviditelňovat lesbické, gay, bi- a translidi a další sexuální minority, ale především upozorňovat na konkrétní společenské problémy a diskriminaci, jíž musí menšiny čelit,“ uvedli organizátoři. Akci pořádají sdružení Holky v Brně a Kluci.info. Spolupracují na ní s Genderovým informačním centrem NORA a s organizacemi STUD a Nesehnutí.

Průvod by měl ve 14:00 vyrazit z náměstí Svobody, kde bude stát i informační stánek. Vydá se Masarykovou, Josefskou, Novobranskou na Malinovského náměstí. Odtud projde ulicí Za Divadlem přes sady Osvobození na Moravské náměstí a Joštovou a Českou zpět na náměstí Svobody. „Tradice většiny pochodů v ČR po roce 1989 nabyla především politickou dimenzi. Avšak stejně jako v případě gay pride nemusí být poslání pouze politické, ale i zábavné a společenské,“ uvedla jedna z organizátorek Lucie Fremlová.

Duhové průvody mají ve světě dlouholetou tradici, která vznikla v 70. letech v USA. Původně měl pochod připomenout policejní razii v klubu Stonewall, která přiměla gaye a lesbické ženy vyjít do ulic a začít prosazovat svá práva. V průvodech se homosexuálové hrdě hlásí ke své orientaci, snaží se upozorňovat na postavení menšiny a přispět k větší toleranci. „Brněnský pochod s názvem Duhová vlna se chce připojit k těmto obecným cílům a poukázat na některé specifické právní a společenské nerovnosti v ČR,“ uvedli pořadatelé. Podle nich mají nerovné podmínky například homosexuální rodiče či registrovaní partneři v některých majetkoprávních záležitostech.

Pestré pochody homosexuálů se konají v mnoha zemích. Příslušníci sexuálních menšin procházejí například Vídní či Berlínem. Akcí se účastní tisíce lidí. „My chceme, aby se k této tradici připojila také Česká republika,“ uvedly mluvčí projektu Andrea Jochmanová a Jolana Navrátilová.

Vydáno pod