Senát navzdory kritice ODS schválil antidiskriminační zákon

Praha - Senát navzdory kritice z řad ODS schválil beze změn antidiskriminační zákon. Přijetí zákona po Česku požaduje pod hrozbou sankcí Evropská unie. Norma má pomoci lidem zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či například sociálním výhodám. A to bez ohledu na věk, rasu, národnost, sexuální orientaci, zdravotní postižení, pohlaví, náboženství a světový názor.

Odpůrci normy se obávají zneužívání těchto práv. Své výhrady formulovali alespoň do doprovodného usnesení. Senát se podle něj „neztotožňuje s charakterem normy, která umělým způsobem zasahuje do přirozeného vývoje společnosti, nerespektuje kulturní odlišnosti členských států (EU) a požadavek rovnosti ve výsledku povyšuje nad princip svobody volby“.

Ke kritikům zákona patřili jen senátoři z vládní ODS, naopak zástupci opoziční ČSSD nebo senátoři z Klubu otevřené demokracie se postavili za schválení vládní normy. Stejně tak i ombudsman Otakar Motejl, který senátorům slíbil, že nepřipustí zneužívání zákona.

„Tento návrh zákona je v zásadě tím nejnutnějším, co Česká republika jako člen Evropské unie musí inkorporovat do svého právního řádu,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Česko mělo mít tento zákon již při svém vstupu do EU. Na jeho přijetí čeká jako poslední stát sedmadvacítky. Evropská komise už kvůli tomu vede podle ministra s Českem čtyři řízení. Pokud by zákon nyní přijat nebyl, ČR by musela platit stamilionovou pokutu do doby, než by postoj změnila.

Vydáno pod