Za první tři dny nemoci bude zaměstnanci náležet 60 procent z platu

Praha - Zaměstnanci, na které se vztahuje zákon o nemocenském pojištění z roku 1956, budou v prvních třech dnech nemoci pobírat po 30. červnu 60 procent z platu. Vrchní ředitel sekce pro oblast sociálního pojištění, příjmové politiky a posudkové služby MPSV Jiří Král to řekl v Dobrém ránu s tím, že tak vysoké procento z platu nepobírali zaměstnanci v prvních dnech nemoci za posledních 50 let. Ještě do roku 2003 dostával pacient v počátku nemoci 50 procent z platu, poté vláda Vladimíra Špidly snížila nemocenskou v prvních třech dnech na 25 procent a naposledy Topolánkova vláda tuto podporu zrušila úplně.

Král připomněl, že vzhledem k tomu, že Ústavní soud zasáhl do stávajícího zákona o nemocenském pojištění, který podle reformy veřejných financí upravuje sazbu nemocenské v prvních týdnech na 60 procent z platu, budou zaměstnanci pobírat stejné procento z platu i v prvních dnech nemoci.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nemusí podle Krále v této chvíli udělat vůbec nic a nařízení soudu po 30. červnu automaticky vstoupí v platnost. Král k tomu dodal, že Ústavní soud zasáhl do starého zákona, který vznikl v roce 1956. V roce 2006 zákonodárci schválili nový zákon o nemocenském pojištění, jehož účinnost byla dvakrát odložena. Ten má vstoupit v platnost v lednu 2009. Král je toho názoru, že soud novou normu neupravoval.