Slovenská vláda navrhla zpřísnit pravidla silničního provozu

Bratislava - Maximální povolená rychlost v obcích na Slovensku by se brzy mohla snížit z 60 na 50 kilometrů v hodině, řidiče možná také čeká zpřísnění postihů za nejvážnější dopravní přestupky a celoroční svícení. Vyplývá to z návrhu zákona o provozu na pozemních komunikacích, který dnes schválila slovenská vláda. Pokud jej přijme i parlament, začne většina těchto změn platit od října.

„Cílem nových opatření je zvýšení bezpečnosti na silnicích a disciplinovanosti řidičů,“ uvedl Viktor Plézel z prezidia slovenské policie. Ta si podle něj od zákona také slibuje snížení dopravní nehodovosti a počtu obětí havárií na slovenských silnicích.

Na nich loni zemřelo 627 osob, což je nejvíce od roku 2003. V Česku, kde žije téměř dvakrát více lidí, loni zahynulo na silnicích 1 123 osob.

Pokuty by měly na Slovensku vzrůst například za řízení pod vlivem alkoholu a drog nebo za vysoké překročení rychlosti, ale i v případě, že řidič odmítne zkoušky na alkohol v krvi. Nejpřísnějším trestem by byla finanční pokuta ve výši 40 000 slovenských korun (31 000 Kč) a zákaz řízení na pět let.

V současnosti mohou řidiči na Slovensku dostat finanční trest maximálně 15 000 slovenských korun (11 600 Kč) a zákaz na dva roky. V blokovém řízení může pokuta dosáhnout až 20 000 slovenských korun (15 500 Kč).

Slovenská policie by také měla dostat do ruky lepší nástroj na vymáhání pokut. Pokud ji řidič na místě nezaplatí, dostane podle tohoto návrhu zákona povolení k jízdě na 15 dní, během nichž bude muset pokutu uhradit. Neučiní-li tak, přijde o řidičský průkaz.

Řidiči na Slovensku budou také pravděpodobně muset podobně jako v ČR celoročně svítit po celý den. Doposud měli tuto povinnost jen od 15. října do 15. března. Návrh počítá i s povinností používat zimní pneumatiky, a to v případě, že na silnici bude souvislá vrstva sněhu, námrazy nebo ledu. V Česku zimní pneumatiky povinné nejsou.

Na druhou stranu možná slovenští řidiči nebudou muset při méně závažných nehodách volat policii. Ke zlepšení plynulosti a bezpečnosti provozu na dálnicích má přispět také zákaz jízdy kamionů v pátek a v neděli po poledni a v podvečer. V červenci a v srpnu by podle návrhu nesměly nákladní automobily na slovenské dálnice přes den ani v sobotu.

I nadále bude na Slovensku platit zákaz telefonování během řízení, pokud řidič nemá k dispozici takzvanou hands free sadu, stejně jako je tomu v České republice. Z původní verze návrhu však vypadl zákaz pití, jedení a kouření během jízdy.