Bývalý starosta má jít za přijetí úplatku na rok do vězení

Česká Lípa - Bývalý starosta Nového Boru Radek Nastič (ODS) půjde na rok do vězení a musí zaplatit pokutu 150 000 korun. Okresní soud v České Lípě ho uznal vinným z přijímání úplatku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Nastič nesmí navíc pět let pracovat ve státní správě i samosprávě. Politik se na místě odvolal, tvrdí, že je nevinný. Případem se tak bude muset zabývat Krajský soud v Liberci.

Loni v říjnu stejný soudce Nastičovi udělil trestním příkazem roční podmínku se zkušební dobou dva roky a peněžitý trest 100 000 korun. Nastič i státní zástupce ale proti rozhodnutí podali rozpor a na dnešek bylo svoláno hlavní líčení. Exstarostovi hrozilo až pět let vězení a pětimilionová pokuta.

Nastiče zatkla policie loni 1. března při převzetí údajného úplatku 150 000 korun. Jeho případ je spojen s privatizací městského domu, který městské zastupitelstvo jednomyslně prodalo za více než milion korun firmě novoborského podnikatele Lubomíra Bárty. V této souvislosti podle Bárty Nastič úplatek žádal. Nastič to dnes ve své závěrečné řeči znovu důrazně popřel. Znovu zdůraznil, že o žádný úplatek nešlo a že peníze byly určeny místním fotbalistům jako sponzorský dar na nákup nových dresů a dalšího vybavení. To se ale podle státní zástupkyně Evy Mesiarkinové neprokázalo.