Policie obvinila řidiče autobusu zlínské MHD z obecného ohrožení

Zlín - Zlínská policie obvinila z obecného ohrožení řidiče městského autobusu, který havaroval na počátku ledna mezi částmi krajského města Štípa a Velíková. Podle mluvčí zlínské policie Jany Bartíkové hrozí sedmapadesátiletému muži ze Zlína až pětileté vězení. V pravidelné lince číslo 35 autobusu Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice tehdy cestovalo asi 30 cestujících. 16 lidí bylo zraněno lehce a jeden těžce.

„Nechali jsme zpracovat náročný znalecký posudek, podle něhož nebyla příčinou nehody technická závada na 14 let starém autobusu,“ uvedla Bartíková. I když obviněný tehdy výrazně nepřekročil maximální povolenou rychlost, jel podle policie příliš rychle na to, jaké byly povětrnostní podmínky. „Sněžilo a cesty na mnoha místech namrzaly,“ dodala Bartíková. Vůz se dostal do smyku, převrátil se na bok a zůstal ležet přes celou šíři vozovky. Řidič podle policie nebyl pod vlivem alkoholu.
   
Jednatřicetiletý muž z nedaleké obce Ostrata má podle lékařů pohmožděnou páteř, délka jeho léčby byla tehdy odhadována asi na pět měsíců. Ostatní zranění utrpěli vesměs oděrky, pohmožděniny a tržné rány. Většinu postižených cestujících ošetřili zdravotníci na místě, některé pro jistotu odvezli do Baťovy krajské nemocnice. Několik dalších pasažérů vyhledalo lékařskou péči z vlastní vůle o něco později.
   
Obviněný řidič není jediným šoférem autobusu ve Zlínském kraji, kterého stíhala policie. Loni na podzim uložil kroměřížský soud roční trest podmíněně odložený na tři roky dvaatřicetiletému Zdeňku Miláčkovi z Újezdska na Kroměřížsku. Soud ho uznal vinným z ublížení na zdraví. Miláček loni v březnu na autobusovém nádraží v Kroměříži srazil šestapadesátiletou ženu a poté z místa nehody ujel. Devastujícím zraněním hlavy na místě podlehla. Obžaloby z neposkytnutí pomoci ale soud profesionálního řidiče zprostil.

Vydáno pod