Jednání o smlouvě SOFA ještě neskončila

Praha - Česko a Spojené státy se zatím nedohodly na smlouvě SOFA. Ta upravuje podmínky pro pobyt vojáků na plánované americké radarové základně v Brdech. V sedmém kole jednání na ministerstvu obrany diskutovaly obě strany například o trestní odpovědnosti vojáků nebo o daních. Smlouvu podepíšou asi v létě.

Dokument SOFA je propojen s hlavní rámcovou dohodou, která je už připravena k podpisu ministry zahraničí obou zemí. Stane se tak pravděpodobně 5. května, kdy by měla Prahu navštívit ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Praha začala s Washingtonem o obou smlouvách vyjednávat loni. Spojené státy paralelně zahájily rozhovory také s Polskem. U severního souseda by měly stát ochranné rakety, které by byly propojené s radarem v Česku. Polsko-americké rozhovory se ovšem zadrhávají. Američané chtějí ve střední Evropě postavit protiraketový štít, protože se obávají napadení ze zemí jako je Írán či KLDR. Proti americkému záměru se staví Rusko a podle průzkumů veřejného mínění také většina obyvatel Česka.

Vydáno pod