Policie rozbila gang organizující v Praze prostituci

Praha - Policie obvinila z kuplířství a z účasti na zločinném spolčení 12 lidí, kteří v Praze organizovali rozsáhlou prostituci žen ze zemí bývalého Sovětského svazu. Na policejní akci s krycím názvem Mánes se podílelo 180 detektivů, což je historicky největší nasazení policistů do akce v dějinách ÚOOZ. Zasahovalo se na více než 20 místech v Praze. Čtyři muži a osm žen ve věku od 26 do 45 let podle detektivů provozovali 12 takzvaných privátů s prostitutkami z bývalého SSSR. V Praze působili několik let a měli si vydělat milionové částky. Všichni obvinění pobývali v ČR legálně.

Detektivové ÚOOZ zatkli v pátek 18. dubna jednoho občana ČR a jedenáct osob pocházejících z různých koutů bývalého Sovětského svazu. Deset obviněných je stíháno vazebně. Všichni už byli obviněni z trestných činů účasti na zločinném spolčení a kuplířství. Každému hrozí až 10 let vězení.

Ženy musely značnou část vydělaných peněz odvádět kuplířům. Zda se prostituovaly dobrovolně, nebo k tomu byly nuceny, zatím policisté vyšetřují. Dva muži, kteří údajně celou skupinu řídili a podnikání organizovali, čelí navíc obvinění z obchodování s lidmi, za což jim může soud vyměřit dalších pět let vězení.