Americká zbrojovka prý získala první kontrakt na radar v Brdech

Praha - Americká zbrojovka Raytheon získala minulý týden první zakázku, která se týká radarové základny v Brdech. S americkou agenturou pro protiraketovou obranu podepsala kontrakt v hodnotě pěti milionů dolarů na "plánování a určení požadavků" pro radarový systém v ČR. Informaci dnes zveřejnil na svém webu deník E15.

Mluvčí firmy Raytheon Maureen Heardová deníku řekla, že k uzavření kontraktu došlo 15. dubna. Raytheon je pátou největší zbrojovkou na světě a výrobcem protiraketových systémů, který mimo jiné vyrobil i radar na Marshallových ostrovech.

Zbrojovka má sídlo ve státě Massachusetts a ve světě zaměstnává 72 000 lidí. V minulém roce dosáhl prodej jejích systémů 21 miliard dolarů. Podle předsedy zahraničního výboru sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) se u nás firma dříve pokoušela lobbovat u poslanců a zvala je na večeři pořádanou ve spolupráci s americkou ambasádou.

Firma Raytheon v úterý oznámila, že při případném budování radarové stanice nabídne českým firmám větší technologické zapojení do budování, než tomu bylo dříve.