Česko a Slovensko vytvoří společné bojové uskupení

Praha - Česká republika a Slovensko dnes podepsaly memorandum o vytvoření československého bojového uskupení v rámci Evropské unie. K dohodě došlo na jednáních ministrů obrany visegrádských zemí (V4) v Praze. Bojové uskupení se bude skládat z asi 1 500 mužů a žen. Velení nad ním bude mít česká armáda, neboť Slovensko se bude podílet zhruba 300 vojáky. K nasazení by měla být jednotka připravena v druhé polovině příštího roku. V případě potřeby by měla být do deseti dnů připravena k vyslání až do okruhu 6 000 kilometrů.

Ministři obrany zároveň podpořili úsilí Ukrajiny o začlenění do evropských a euroatlantických struktur. Na pražskou schůzku přizvali také zástupce z Ukrajiny. Tento týden Ukrajinu na cestě do NATO podpořili také šéfové diplomacií V4. Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové ministři obrany hovořili také o vojenských operacích EU a NATO a obranné transformaci NATO.

Na vytvoření 13 bojových uskupení, která budou postupně rotovat v pohotovosti pro případné nasazení do operací, se členské země EU dohodly v roce 2004. Vojáci by měli být schopni do deseti dnů od rozhodnutí zasáhnout v krizové oblasti. Podle ministerstva obrany mezi takové konflikty například patří oddělení znepřátelených stran. Česko by do uskupení mělo vyslat mimo jiné mechanizovaný prapor, dělostřelce nebo vrtulníky.

Obě země od rozdělení již spolupracovaly v několika vojenských jednotkách. V Kosovu v rámci operace KFOR působil například společný prapor. Jeho součástí bylo obvykle asi 400 Čechů a nejvíce stovka slovenských vojáků. V české polní nemocnici v Kábulu také v současnosti působí sedm slovenských zdravotníků. Podílejí se především na léčbě zraněných a nemocných aliančních vojáků.