Česko chce více propagovat zahraniční rozvojovou pomoc

Praha - Vláda dává ročně na pomoc rozvojovým zemím přes 3,5 milardy korun. V dalším období chce dosavadní výši pomoci, která ročně činí 0,12 procenta HDP, udržet. Materiál bude podle náměstka ministra zahraničí Jana Kohouta v nejbližší době projednávat vláda a ministerstvo zahraničí chce program zahraniční pomoci intenzivněji propagovat. Začátkem roku už proto založilo Českou rozvojovou agenturu, která má projekty koordinovat. Podle průzkumů veřejnost s výdaji na pomoc chudším zemím souhlasí.

Česká republika se zavázala k 0,17 procenta HDP v roce 2010. Po neúspěšné kandidatuře do Rady bezpečnosti OSN premiér Mirek Topolánek chtěl, aby ČR svou rozvojovou a humanitární pomoc přehodnotila. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se ale již dříve vyslovil pro zvýšení částky investované do pomoci.

„Česká rozvojová pomoc je navrhována v celkové výši 3,6 miliardy korun, což je asi 0,12 HDP,“ upřesnil náměstek ministra zahraničí Jan Kohout a dodal, že jsou tu samozřejmě určité limity, které jsou dány hospodářským vývojem a situací i snahou vlády snížit deficit veřejných rozpočtů. Kvůli klesajícímu dolaru rozvojová pomoc Česka proti dřívějším rokům v absolutních číslech roste.

Kritici tvrdili, že programu chybí dobrá koordinace mezi jednotlivými rezorty. Od 1. 1. 2008 proto funguje Česká rozvojová agentura, která má funkce související s poskytováním zahraniční rozvojové spolupráce centralizovat a postupně přebírat agendu od ostatních rezortů.

Mezi cílovými zeměmi jsou některé evropské státy jako Bosna a Hercegovina, Srbsko nebo Moldavsko. Peníze z Česka ale jdou například i do Angoly, Vietnamu nebo Jemenu. V cílových zemích se rekonstruuje infrastruktura, velká část prostředků jde na podporu průmyslu. Česko financuje i sociální projekty nebo zlepšování stavu životního prostředí. 

V afghánské provincii Lógar letos začal fungovat vlastní český provinční rekonstrukční tým, jehož součástí je kromě vojenského kontingentu přibližně deset civilních expertů na hydrologii, stavebnictví a zemědělství.