Kalousek: Deficit rozpočtu klesne příští rok na 50 miliard

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek plánuje na příští rok schodek státního rozpočtu ve výši 50 miliard korun. Zároveň odmítá přijetí jakéhokoli zákona, který by mohl tento  deficit zvýšit. Uvedl to v dnešních Otázkách Václava Moravce (OVM). Nepodpoří tedy snížení sazby rovné daně na 12,5 procent, jak to navrhuje část ODS v čele s Vlastimilem Tlustým, neboť by to rozpočet nemusel unést. V úvahu ale připadá zmenšení daňové zátěže formou snížení sociálního pojištění o jedno procento.

Podle Kalouska musí vláda začít od výdajů, dlouhodobě stabilizovat veřejné rozpočty, a pak se teprve mohou snižovat daně. Snížení sazby sociálního pojištění o procento přijde státní pokladnu ročně na zhruba 12 miliard korun. Pokud vláda dokáže tuto ztrátu kompenzovat úsporami a snížení sociálního pojištění prosadí, Kalousek tvrdí, že bude výhodnější než pokles sazby rovné daně. Pomůže všem a přitom neubere peníze obcím a krajům.

Sazby daní by se pak nejméně do roku 2010 neměly měnit a celý daňový systém by se mohl ustálit. Jestliže by však parlamentní vyhrála ČSSD, dají se očekávat podstatné změny. Sociální demokraté by přinejmenším zrušili superhrubou mzdu a obnovili by dřívější způsob progresivního zdanění, které se dnes děje prostřednictvím daňových slev. S ODS by se podle stínového ministra financí za ČSSD Bohuslava Sobotky shodli nanejvýš na integrování výběru daní a sociálního a zdravotního pojištění.

Reformu daňového systému, kterou od ledna uvedla do praxe koaliční vláda, označil v dnešních OVM Sobotka za deformovanou a chování občanských demokratů při snižování daní považuje za populistické. Podle Sobotky totiž klesají daně pouze nejvyšším příjmovým skupinám a výpadek financí je kompenzován penězi od důchodců, dětí a střední třídy.

Výše rozpočtového schodku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod