V Praze byl nalezen mrtvý novorozenec, zemřel násilnou smrtí

Praha - Policie vyšetřuje další případ odloženého novorozence. Mrtvý byl dnes dopoledne nalezen v jedné z popelnic v Krymské ulici na Praze 10. „Jedná se o holčičku, čerstvě porozenou,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Brožová. Po prvním ohledání dítěte lékař konstatoval, že zemřelo násilnou smrtí - udušením. Příčinu smrti ještě bude muset potvrdit soudní pitva. Policisté znají matku dítěte, musela totiž vyhledat pomoc lékařů. Dříve, než ji mohli vyslechnout, ale zemřela.

Podle Brožové měla matka dítěte po porodu zřejmě zdravotní problémy, takže ji dnes k ránu odvezla záchranná služba do nemocnice v Praze 10. Dítě u sebe ale žena neměla. Lékaři až v nemocnici zjistili, že žena porodila dítě a odvezli ji na operační sál. Byla ve vážném stavu a v odpoledních odinách zemřela. 

„Později policisté šetřením v Krymské ulici v Praze 10 nalezli v popelnici v chodbě jednoho z domů mrtvé novorozeně,“ uvedla Brožová.

Kdy se konkrétně holčička narodila a co bylo příčinou jejího úmrtí, ukáže až výsledek soudní pitvy. Případ dále vyšetřují pražští policisté, klíčové informace, které mohla matka poskytnout, ale již nezískají.

Česku policie vyšetřuje nálezy mrtvých novorozenců vícekrát za rok. Například letos v březnu bylo mrtvé tělíčko novorozence nalezeno ve sklepě domu ve Žluticích na Karlovarsku. Šestatřicetiletou ženu, která je zřejmě matkou mrtvého novorozeněte, policie zná. Zatím se nepodařilo zjistit, jestli dítě porodila živé. V dubnu byla nalezena mrtvolka novorozeného chlapečka v Baťově kanále ve Spytihněvi na Zlínsku. Úmrtí dítěte šetří policie jako vraždu.

V únoru 2006 policie vyšetřovala nález mrtvého novorozence na skládce v Plané na Tachovsku. Policisté později případ odložili, protože podle znalců novorozenec zemřel přirozenou smrtí. Mrtvé tělo novorozence nalezli policisté také v červnu 2006 v popelnici v pražském Karlíně. Pitva prokázala, že se dítě narodilo mrtvé. V červenci 2006 bylo nalezeno v Broumově na Náchodsku mezi odpadem u jednoho z domů tělo novorozence bez známek života. Z vraždy policie podezírala jeho pravděpodobnou třiatřicetiletou matku. V září 2006 nalezli turisté mrtvé novorozeně u turistické stezky na Mladoboleslavsku.

Vydáno pod